Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην αναπληρώτρια Υπ. Κοιν. Αλληλεγγύης με θέμα: «Διακοπή χορήγησης προνοιακού επιδόματος σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης»

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Επιστολή στην αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με θέμα: «Διακοπή χορήγησης προνοιακού επιδόματος σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ήδη από τις 17 Απριλίου 2018 με επιστολή που είχε αποστείλει στην αναπληρώτρια Υπουργό με θέμα: «Συνέχιση χορήγησης προνοιακού επιδόματος σε άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης» (Αρ. Πρωτ.: 143), ενημέρωνε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα υποκαταστήματα της Πρόνοιας ανά την Ελλάδα σχετικά με τη συνέχιση χορήγησης του προνοιακού επιδόματος σε άτομα με σακχαρώδη που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης και προώθησης της απασχόλησης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση από το Υπουργείο σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για την επίλυση του εν λόγω θέματος με αποτέλεσμα τα προνοιακά επιδόματα να διακόπτονται παράνομα στα συγκεκριμένα άτομα.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το νόμο 4331/2015 (άρθρο 13, ΦΕΚ 69 Α’/2.7.2015) και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους αυτού (Αρ. Πρωτ.: Δ24α /Φ./ΓΠ.οικ42890/804 – 29/9/2015 και Αρ. Πρωτ.: Δ24α/Φ.32/Γ.Π.3095/61 – 21.2.2017), στα άτομα που συμμετέχουν σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ (είτε ορισμένου χρόνου είτε ένταξης στην απασχόληση για 3+1 χρόνια με αντίστοιχη επιδότηση του εργοδότη από τον ΟΑΕΔ, είτε προγράμματα κατάρτισης), η παροχή του προνοιακού επιδόματος δεν διακόπτεται, αλλά συνεχίζεται.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 13 του νόμου 4331 αναφέρει: «Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης της απασχόλησης συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης ή/και εργάζονται σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4019/2011 (Κοιν.Σ.Επ.) και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή, δεν χάνουν αυτές τις παροχές αλλά συνεχίζουν να τις εισπράττουν ταυτόχρονα και αθροιστικά με την αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα αυτά ή/και την αμοιβή τους από την απασχόληση στην Κοιν.Σ.Επ.».
Ωστόσο, ορισμένα υποκαταστήματα της Πρόνοιας ανά την Ελλάδα «αναγκάζουν» τα άτομα με διαβήτη, που τους ενημερώνουν για την εύρεση εργασίας μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ, να υποβάλλουν αίτηση διακοπής του προνοιακού επιδόματος, παρόλο που αυτό αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία. Μάλιστα, ως αιτιολογία αναφέρουν ότι προφορικά γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί εγγράφως, αν και ο νόμος υπάρχει από τον Ιούλιο του 2015, γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο νόμος είναι ασαφής!Αποτέλεσμα αυτού είναι να προβαίνουν παράνομα στη διακοπή των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
«Κυρία Υπουργέ απαιτούμε την άμεση επίλυση και αποκατάσταση τέτοιου είδους εκτός νόμου ενεργειών από ορισμένα υποκαταστήματα της Πρόνοιας ανά την Ελλάδα. Αναμένουμε να μας ενημερώσετε εγγράφως, προκειμένου κι εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη ώστε να μη δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα σε άτομα που εκτός από τη χρόνια πάθησή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεργία» καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Για το θέμα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσε με επιστολή της την Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνια Πάθηση, ζητώντας και τη δική της παρέμβαση σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα, η οποία και απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα