Αντιηλιακό: Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνεται – Τι είναι το SPF;

Αντιηλιακό: Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνεται - Τι είναι το SPF;

Όπως συνιστούν οι ειδικοί, το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Γιατί όμως;

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων στην υγεία. Κι εδώ μπαίνει το αντιηλιακό –ο μόνος τρόπος που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια. Όλοι ξέρουν τι είναι το αντιηλιακό, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μια εφαρμογή το πρωί δεν επαρκεί για να είμαστε προστατευμένοι όλη τη μέρα. Όπως συνιστούν οι ειδικοί, το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Γιατί όμως;

Πώς λειτουργεί το αντιηλιακό – Τι είναι η ακτινοβολία UVA και UVB;

Ο ήλιος εκπέμπει ακτίνες υπεριώδους φωτός. Δύο συγκεκριμένα είδη ακτινών –οι UVB και οι UVA- ευθύνονται τόσο για την ευεργετική επίδραση του ήλιου (χρυσαφένιο, λαμπερό μαύρισμα) όσο και για την επιβλαβή (γήρανση και καρκίνος του δέρματος). Το όλο νόημα του αντηλιακού είναι η προστασία ενάντια σε αυτές τις ακτίνες.


UVA: Οι ακτίνες UVA ευθύνονται κυρίως για την γήρανση του δέρματος (Α: Ageing) και αποτελούν το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Δεν προκαλούν εγκαύματα και μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στο δέρμα και να προκαλέσουν, μακροπρόθεσμα, βλάβες στα κύτταρα. Ευθύνονται, κυρίως, για:

Φωτογήρανση: καταστρέφουν την ελαστικότητα των χαμηλότερων στρωμάτων του δέρματος με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρυτίδες.
Μελαγχρωματικές διαταρραχές: κηλίδες, πανάδες κ.α.
Ηλιακή αλλεργία ή δυσανεξία στον ήλιο: προκαλεί κοκκινίλες και φαγούρα.
Καρκίνο του δέρματος.


UVB: Οι ακτίνες UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης και εμποδίζεται κυρίως από το στρώμα του όζοντος. Συμβάλλουν και αυτές στην αύξηση των αλλεργικών αντιδράσεων στον ήλιο και στις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Σε αντίθεση με τις UVA είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα και για τα ηλιακά εγκαύματα (B: Burning).

Τι είναι το SPF;

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF) προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Sun Protection Factor. Αποτελεί μια μέτρηση του βαθμού προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες UVB. Ο βαθμός ωστόσο αντιπροσωπεύει τη διάρκεια προστασίας και όχι την «ποιότητα» προστασίας. Ένας υψηλός δείκτης δεν προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από έναν μικρότερο δείκτη. Η προστασία που προσφέρουν είναι η ίδια, απλώς η προστασία που προσφέρει ένας μεγαλύτερος δείκτης διαρκεί περισσότερο χρόνο.

Για παράδειγμα, αν χρειάζονται περίπου 20 λεπτά σε δέρμα χωρίς προστασία για να προκληθεί κάποια κοκκινίλα ή βλάβη, τότε ένα αντηλιακό με δείκτη Spf15 θα μπορούσε να προσφέρει προστασία 15 φορές περισσότερο, δηλαδή περίπου 5 ώρες. Ο χρόνος αυτός είναι βέβαια θεωρητικός και οι δερματολόγοι συστήνουν ανανέωση του αντηλιακού περίπου κάθε 2 ώρες. Πολλοί παράγοντες μπορούν να εξασθενίσουν πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού, όπως το κολύμπι, ο ιδρώτας, καθώς και ο ίδιος ο ήλιος.

Ο καλύτερος τρόπος να είναι κάποιος ασφαλής, ανεξάρτητα από το επίπεδο του SPF, είναι να ανανεώνει το αντιηλιακό τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα κάθε 2 ώρες. Επίσης, το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται και μετά το κολύμπι, το σκούπισμα με πετσέτα ή την έντονη εφίδρωση.

Τελικά, γιατί είναι απαραίτητη η αντηλιακή προστασία;

Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη καθημερινά γιατί οι ακτίνες του ήλιου είναι ιδιαίτερα βλαβερές για το δέρμα και την υγεία . Τα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος αυξάνονται σημαντικά με την έκθεση στον ήλιο. Το αντηλιακό έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψή του. Όλοι οι τύποι επιδερμίδας χρειάζονται αντηλιακή προστασία, από τους πιο ανοιχτόχρωμους μέχρι και τους πιο σκούρους. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος και την εμφάνιση πανάδων.

Διαβάστε επίσης: Σεροτονίνη, ήλιος, τροφές και κατάθλιψη

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
pagwto
Περισσότερα

Παγωτό και διαβήτης

Tο παγωτό είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκίσματα που προσφέρουν ωφέλημα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας και μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό σνακ από μικρούς και μεγάλους. Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες, τη ζάχαρη και τα λιπαρά του παγωτού;