Νέο θαυματουργό φάρμακο για την Άνοια η «αρχή του τέλους» για το Αλτσχάιμερ

Νέο θαυματουργό φάρμακο για την Άνοια η «αρχή του τέλους» για το Αλτσχάιμερ

Ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας φαρμακευτικής θεραπείας για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που θα μπορούσε να απαλλάξει εκατομμύρια ανθρώπους από τον φόβο και την απογοήτευση που φέρνει η άνοια.

Ένα «πολύ συναρπαστικό» φάρμακο με αντισώματα έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη νόσο κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε εκείνους τους ασθενείς που εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα.

Είναι το δεύτερο φάρμακο σε λιγότερο από ένα χρόνο που έχει βρεθεί ότι καθυστερεί την εξέλιξη μετά από δεκαετίες αποτυχημένων θεραπειών – και προαναγγέλλει μια νέα εποχή στη φροντίδα της άνοιας.

Στο κατώφλι μιας πρώτης γενιάς θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η Dr Susan Kohlhaas, του Alzheimer’s Research UK αναφέρει: «Αυτή είναι απίστευτα ενθαρρυντική και εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την έρευνα για την άνοια. Βρισκόμαστε τώρα στο κατώφλι μιας πρώτης γενιάς θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, κάτι που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο μόλις πριν από μια δεκαετία» ενώ συνεχίζει: «Οι άνθρωποι θα πρέπει πραγματικά να ενθαρρύνονται από αυτές τις ειδήσεις, οι οποίες είναι η απόδειξη ότι η έρευνα μπορεί να μας οδηγήσει όλο και πιο κοντά σε μια θεραπεία».

Το φάρμακο, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Lilly, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τις τοξικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που πιστεύεται ότι προκαλούν άνοια. Χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση μία φορά το μήνα για έως και 18 μήνες.

Η μελέτη και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η ουσία αυτή χρησιμοποιήθηκε σε μια δοκιμή από 1.182 άτομα με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ και ενδιάμεσα επίπεδα πρωτεΐνης tau. Μετά από ένα χρόνο, το 47% όσων έλαβαν το φάρμακο δεν είχαν εξέλιξη της νόσου, σε σύγκριση με το 29% όσων έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μετά από 18 μήνες το φάρμακο είχε επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου των ασθενών κατά 35% κατά μέσο όρο. Η μείωση της ικανότητάς τους να εκτελούν κοινές καθημερινές δραστηριότητες ήταν 40% μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν.

Περίπου 552 άτομα με πιο προχωρημένα συμπτώματα και υψηλά επίπεδα tau, τα οποία είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, συμμετείχαν επίσης στη μελέτη. Όταν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση, το φάρμακο επιβράδυνε την πορεία της νόσου κατά 22% συνολικά.

Υπάρχει βέβαια και το «αλλά…»

Ο Δρ Eric Reiman, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Banner Alzheimer στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ συναρπαστικά». Βέβαια υπήρξαν και ορισμένες παρενέργειες συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος του εγκεφάλου.

Η εταιρεία είπε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν «ήπιες έως μέτριες», αλλά τρεις ασθενείς πέθαναν. Περίπου το 31% των ασθενών που λάμβαναν αυτή τη φαρμακευτική ουσία παρουσίασαν μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες, όπως και το 14% από αυτούς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ο Δρ Kohlhaas, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας στο Alzheimer’s Research UK δήλωσε: «Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι μέτριο, όπως συμβαίνει με πολλά φάρμακα πρώτης γενιάς, και υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρών παρενεργειών που πρέπει να εξεταστούν πλήρως προτού μπορέσει το συγκεκριμένο φάρμακο να βγει στο εμπόριο. Ωστόσο, αυτή η είδηση ​​υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη προετοιμασίας του NHS για τη διάθεση αυτών των θεραπειών, εάν οι ρυθμιστικές αρχές τις κρίνουν ασφαλείς».

Οι επιστήμονες ανυπομονούν να δουν τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής, τα οποία θα δοθούν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Άμστερνταμ τον Ιούλιο. Η επιτυχία της συγκεκριμένης ουσίας ακολουθεί τα καλά αποτελέσματα ενός προγενέστερου φαρμάκου: τον Σεπτέμβριο έγινε το πρώτο φάρμακο που αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, κατά περίπου 27%.

Ο Δρ Richard Oakley, της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Τώρα έχουμε δύο πιθανά νέα φάρμακα σε μόλις 12 μήνες -και για πρώτη φορά, φάρμακα που φαίνεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους του Αλτσχάιμερ».

Οι ειδικοί θα υπολογίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη

Η εταιρεία είπε ότι θα αναζητήσει ρυθμιστική έγκριση σε όλο τον κόσμο «το συντομότερο δυνατό». Εάν εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιθανό να είναι δαπανηρό και οι αξιολογητές φαρμάκων να καθορίσουν πόσο οικονομικά αποδοτικό είναι. Οι ειδικοί προέτρεψαν το NHS να βελτιώσει τα συστήματα διάγνωσης, ώστε οι ασθενείς που θα ωφεληθούν να μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα.

Ο Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε ότι οι ειδικοί θα υπολογίσουν «τους κινδύνους και τα οφέλη» μόλις δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα: «Αυτό θα ενημερώσει τις αποφάσεις σχετικά με το εάν η συγκεκριμένη ουσία θα πρέπει να χορηγείται τακτικά».

Δείτε το σχετικό video ΕΔΩ

Από το express co uk

Διαβάστε επίσης: 7 υγιεινές συνήθειες που προστατεύουν από την άνοια τα άτομα με διαβήτη

Άνοια: πώς να την προλάβεις και πώς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματά της

Άνοια: Η βιταμίνη που μπορεί να την κρατήσει μακριά

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
λιντμπεργκ, συμβουλες, συνεντευξη
Περισσότερα

Συνέντευξη του Δρ Φαίδων Λίντμπεργκ στο 3ο Forum Υγείας, σχετικά με τον τρόπο ζωής μας και πολλά άλλα!

Ο Δρ Φαίδων Λίντμπεργκ, παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής, μίλησε στην κάμερα του Body in Balance Greece κατά τη διάρκεια του 3ου…