Άνοια: πώς να την προλάβεις και πώς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματά της

Πώς να ενισχύσεις την πρόληψη της άνοιας
Πώς να ενισχύσεις την πρόληψη της άνοιας

Η ιδέα της άνοιας σίγουρα μας τρομάζει, μιας και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε επίσημες ιατρικές μελέτες μια σημαντική αύξηση των περιστατικών της, σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, όπως και σε νεότερες ηλικίες. Η άνοια ωστόσο μπορεί και να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν ακολουθήσουμε συγκεκριμένες συμβουλές που θα διατηρήσουν το μυαλό μας σε εγρήγορση, όπως και ολόκληρη τη φυσική μας κατάσταση. Να λοιπόν πώς θα ενισχύσεις την πρόληψη της άνοιας αλλά και πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματά της σε ανθρώπους γύρω σου.

Κάνε σωστή διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας. Φρόντισε να τρως ισορροπημένα γεύματα, με πολλά χρώματα σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσλαμβάνεις περισσότερες βιταμίνες. Φρόντισε επίσης να αποφεύγεις – ή έστω μετρίασε- το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ασκήσου συστηματικά

Η γυμναστική κάθε είδους αποτελεί μέσο πρόληψης για την άνοια και για δεκάδες ακόμη ασθένειες, ενώ μια συνολικά κινητικά ενεργή καθημερινότητα βοηθά σε όλες τις εκφυλιστικές παθήσεις.

Δώσε προσοχή στη νοητική άσκηση

Προσπάθησε η καθημερινότητά σου να είναι πλούσια σε δραστηριότητες και να εξασκείς το μυαλό σου με παιχνίδια και ανάγνωση, λύνοντας σταυρόλεξα, sudoku και διαβάζοντας λογοτεχνία και ειδήσεις. Βάλε επιπλέον σαν στόχο να μαθαίνεις κάτι καινούργιο συνεχώς, να γνωρίζεις νέο κόσμο και να βγαίνεις έξω τακτικά για διάφορες δραστηριότητες.

Ενίσχυσε τη διάθεσή σου

Το υπερβολικό στρες και οι στενοχώριες πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό δώσε προσοχή στη διάθεσή σου και κάνε πράγματα ώστε αυτή να ενισχύεται συνεχώς. Αν το έχεις ανάγκη, σκέψου την επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή.

Τα συμπτώματα της άνοιας

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της πάθησης σε ένα κοντινό μας πρόσωπο.

Μεγάλη διανοητική διαφορά από το παρελθόν

Αν ένας άνθρωπος εργαζόταν για παράδειγμα ως μαθηματικός και δυσκολεύεται πλέον σε απλές πράξεις, υπάρχει πρόβλημα.

Δυσκολίες ανάκλησης πρόσφατων γεγονότων

Το άτομο που πάσχει από άνοια μπορεί να ξεχνά τι έκανε πριν από μερικές μόλις ώρες.

Μπέρδεμα στο χώρο και το χρόνο

Η δυσκολία αντίληψης του που βρίσκεται ένα άτομο ή πόσες ώρες έχουν περάσει από την ώρα που έκανε κάτι, είναι επίσης ενδεικτικές.

Δυσκολίες στην κατανόηση και έκφραση λόγου

Αν ο άνθρωπός μας μιλά ξαφνικά αργά και όχι ξεκάθαρα, ή με ασαφείς γενικότητες, τότε είναι επίσης καλό να γίνει επίσκεψη σε έναν ειδικό.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;
Περισσότερα

Αφορά και όσους πάσχουν από Διαβήτη ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για Covid-19;

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5 κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και…