Τι συμβαίνει; – «Έγιναν νέες παραλαβές Ozempic αλλά δεν τις διαθέτουν στους ΣΔ2» λένε οι πάσχοντες

Σε κόντρα ΕΟΦ και ΙΦΕΤ για την Ozempic -και στη μέση οι Διαβητικοί

«Σήμερα 10 Μαΐου 2023, υπάρχει Ozempic … όμως Υπουργός Υγείας και ΕΟΦ δεν το διαθέτουν στους πάσχοντες!», καταγγέλλουν οι ασθενείς με Διαβήτη!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) καταγγέλλει ότι ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αρνείται να συναντηθεί μαζί τους, με σκοπό να καταθέσουν οι πάσχοντες τις προτάσεις τους για τα φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν.

Ωστόσο, συνέβησαν, όπως λένε, δύο «θαύματα»:

«Θαύμα Νο 1: Ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα ώστε να καλυφθεί το clawback για τις αντλίες ινσουλίνης, 2 εκατομμύρια για το 2022 και 4 εκατομμύρια για το 2023, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει μέσω της τότε επιστολής αλλά και του δελτίου Τύπου που εκδώσαμε.

Θαύμα Νο 2, αλλά μισά εκτελεσμένο…: Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έστειλε στις 25 Απριλίου επιστολή στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) διερευνητικά, ώστε να μας επιβεβαιώσουν αν η λύση που θα προτείναμε στον Υπουργό Υγείας, στο ραντεβού που επιθυμούσαμε να υλοποιήσουμε μαζί του στις 28 Απριλίου, ήταν εφικτή…»

Οι ασθενείς δεν έλαβαν απάντηση από το ΙΦΕΤ, αλλά και ο Υπουργός δεν δέχτηκε να τους συναντήσει.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Το ΙΦΕΤ αγόρασε 15.000 σκευάσματα Ozempic»

Σύμφωνα με τους ίδιους τους πάσχοντες, στις 9 Μαΐου, πληροφορήθηκαν από τον χώρο των φαρμακοποιών ότι το ΙΦΕΤ αγόρασε περί 15.000 σκευάσματα GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη.

Έθεσαν σχετικό ερώτημα στο Ινστιτούτο αν αληθεύει η πληροφορία αυτή και εάν ισχύει γιατί δεν διανέμονται τα φάρμακα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στους πάσχοντες που τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη.

«Απάντηση ακόμη δεν έχουμε λάβει, τη στιγμή που μήνες τώρα άνθρωποι με Διαβήτη τύπου 2 δε λαμβάνουν το φάρμακό τους και θα έπρεπε οι ιθύνοντες να το έχουν ως πρώτη προτεραιότητα! Συνεπώς, φάρμακα υπάρχουν αλλά… Θα τα κρατήσουν να «μπαγιατέψουν» να «εξαϋλώσουν» και μερικούς διαβητικούς… Γιατί όπως είπαμε, για να μην ξεχνιόμαστε… αν παραμείνουν αυτοί οι διαβητικοί ανάμεσά μας, θα τους δώσουν… ό,τι μας δίνουν τέσσερα χρόνια τώρα…», τονίζουν.

Οι ασθενείς καταλήγουν πως οι προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχαν βάση και τα προβλήματα μπορούσαν να λυθούν εξαρχής, όμως, το Υπουργείο Υγείας «αποστρέφει το βλέμμα του από 1,5 εκατομμύριο πολίτες που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους εξαιτίας της απροθυμίας του για να μας συναντήσει και της παροιμιώδους απαξίωσής του στο πρόσωπο των πασχόντων και στον φορέα μας

Τέλος ζητούν από τον ΕΟΦ να εκδώσει κωδικούς διακίνησης για τα 15.000 σκευάσματα GLP-1 με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, που οι ίδιοι αγόρασαν!

«Ελπίζουμε να μην είναι αργά για τους πάσχοντες!», καταλήγουν οι ασθενείς.

Φωτο ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Τα άτομα με Διαβήτη Τύπου Ι έχουν 0% συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 1233Β/2012) τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 δικαιούνται με 0% συμμετοχή εώς 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα ανά μήνα, εώς 150 σκαρφιστήρες ανά μήνα, εώς 100 βελόνες ανά μήνα και εώς 50 ταινίες μέτρησης κετόνων στο αίμα ανά έτος.

Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 από την πόλη της Λάρισας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.).