Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ με Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχει αδιάγνωστη καρδιαγγειακή νόσο

Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στς ΗΠΑ με Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχει αδιάγνωστη καρδιαγγειακή νόσο
Έρευνα: Ένας στους τρεις ενήλικες στς ΗΠΑ με Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχει αδιάγνωστη καρδιαγγειακή νόσο

Το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ με Διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχει καρδιαγγειακή νόσο χωρίς συμπτώματα ή που δεν έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Journal of the American Heart Association».

Οι ενήλικες με Διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα δύο πρωτεϊνών που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς Διαβήτη. Αυτοί οι καρδιακοί βιοδείκτες (τροπονίνες και Ν-τελικό proBNP) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για την υγεία και δείγματα αίματος για περισσότερους από 10.300 ενήλικες, που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ την περίοδο 1999-2004. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν αναφέρει ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου όταν εγγράφηκαν.

Το 33,4% των ενηλίκων με Διαβήτη τύπου 2 είχε ενδείξεις μη ανιχνευμένης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με το 16,1% των ατόμων χωρίς Διαβήτη. Μεταξύ των ενηλίκων με Διαβήτη τύπου 2, τα αυξημένα επίπεδα τροπονίνης και Ν-τελικού proBNP συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες (77% και 78% αντίστοιχα) και καρδιαγγειακού θανάτου (54% και υπερδιπλάσιο αυξημένο κίνδυνο, αντίστοιχα) σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο συνήθης έλεγχος γι’ αυτούς τους δύο βιοδείκτες και οι πιο προσαρμοσμένες παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής ασθένειας σε αυτόν τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

«O Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην καρδιά που δεν σχετίζεται με τα επίπεδα χοληστερόλης»

«Η χοληστερόλη είναι συχνά ο παράγοντας στον οποίο στοχεύουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ο Διαβήτης τύπου 2 μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην καρδιά που δεν σχετίζεται με τα επίπεδα χοληστερόλης. Εάν ο Διαβήτης τύπου 2 προκαλεί άμεσα βλάβη στα μικρά αγγεία της καρδιάς που δεν σχετίζεται με τη συσσώρευση πλάκας χοληστερόλης, τότε τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη δεν πρόκειται να αποτρέψουν την καρδιακή βλάβη», δηλώνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και μία από τους συγγραφείς της μελέτης, Ελίζαμπεθ Σέλβιν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, 102.188 θάνατοι στις ΗΠΑ το 2020 αποδόθηκαν σε Διαβήτη όλων των τύπων και εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός παγκοσμίως ήταν 1,64 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στο αδυνάτισμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια

Διαβήτης: Το 75% των πασχόντων πεθαίνουν από καρδιαγγειακές επιπλοκές – Πώς θα προστατευτείτε

10 επιπλοκές Διαβήτη: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών
Περισσότερα

Λάθος διάγνωση Διαβήτη σε χιλιάδες γυναίκες επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών

Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από Διαβήτη και να μην το γνωρίζουν, επειδή οι κλασικές εξετάσεις για το…
Περισσότερα

Οι απότομες διακυμάνσεις σωματικού βάρους μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά συμβάντα, ακόμα και θάνατο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος -εκτός του πλαισίου ενός προγράμματος παρέμβασης στον τρόπο ζωής που στοχεύει στην απώλεια…