Επιβεβλημένη κρίνεται, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και της υπεργλυκαιμίας η εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών. Η θεραπευτική προσέγγιση με επίκεντρο τον ασθενή είναι επιβεβλημένη λόγω της μεγάλης ετερογένειας που παρουσιάζουν οι διαβητικοί ασθενείς στους θεραπευτικούς στόχους.
Όπως τόνισαν οι ειδικοί στη διάρκεια των εργασιών του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε από την Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, η ηλικία του ασθενή, η διάρκεια της νόσου, η τυχόν συνοσηρότητα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία ή οι καρδιαγγειακές επιπλοκές διαφοροποιούν τις θεραπευτικές επιλογές. Βασική προϋπόθεση είναι και η συμμετοχή – συνεργασία του ασθενή στη λήψη αποφάσεων όπως και η παρέμβαση στον τρόπο ζωής αφού τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.
Όπως αναφέρθηκε επίσης στο συνέδριο της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος, η υπεργλυκαιμία που προκαλούν ορισμένα φάρμακα, όπως καρδιολογικά, αντιϋπερτασικά και οι μη εκλεκτικοί Β-αποκλειστές, είναι το ίδιο επικίνδυνη όπως και ένας αρρύθμιστος διαβήτης. Ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί ή να βελτιωθεί με τη διακοπή του φαρμάκου που την προκαλεί.
Αναφορικά με την πρόγνωση των διαβητικών ασθενών όσον αφορά τις μικροαγγειακές επιπλοκές, αυτή είναι δυσμενής. Η συμβολή της γλυκαιμικής ρύθμισης είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως και η έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπιση των διαταραχών του σακχάρου. Οι πολυαγγειακοί ασθενείς, όπως είναι οι σακχαρο-διαβητικοί, ανεξάρτητα αν έχουν αυξημένη ή μειωμένη χοληστερόλη επιβάλλεται, βάση των διεθνών οδηγιών, να λαμβάνουν στατίνες οι οποίες βελτιώνουν το μεταβολικό προφίλ.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου δ.σ. της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Πρόεδρος επανεξελέγη ο καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ κ. Απόστολος Ευθυμιάδης.
Αντιπρόεδρος ο καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Ι. Κανονίδης, Γενικός Γραμματέας ο Ν. Καμπουρίδης Καρδιολογός, Επιμελητής Α΄, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Αναπλ. Γεν. Γραμματέας η κυρία Μ. Χασαπίδου Καθηγήτρια Διαιτολογίας ΑΤΕΙΘ, Ταμίας η κυρία Α. Ταυρίδου Επ.Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Δ.Π.Θ. Μέλη εξελέγησαν οι κύριοι: Ζαδάλα Μούσλεχ Ενδοκρινολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτριος Σκούτας Ειδικός παθολόγος – Διαβητολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ .
Σχετικά άρθρα
Μητέρα παιδιού με διαβήτη τύπου 1 αναφέρει τα 10 πράγματα που θεωρεί σημαντικά για τη φροντίδα του γιου της
Μια μητέρα παιδιού με διαβήτη τύπου 1 θυμάται την εποχή που ο γιος της πρωτοδιαγνώστηκε με διαβήτη τύπου…
Ζώντας με το διαβήτη
Διαπιστώνουμε συχνά το «παράδοξο» ότι οι διαβητικοί έχουν εξαιρετική υγεία! Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης…
Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουν την όρασή τους όσοι πάσχουν από Διαβήτη
Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις πάσχοντες από Διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν την όρασή τους λόγω της…
Το παιδί σας τρώει αρκετά ακόμα κι όταν δεν πεινάει; Μήπως ευθύνεται η τηλεόραση;
Τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στον κόσμο της τηλεόρασης πολύ νωρίς και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους. Σαν αποτέλεσμα,…