Διαβήτης: Τα σημάδια στα πόδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβήτης: Τα σημάδια στα πόδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

«Τα πόδια σας θα μπορούσαν να σας προειδοποιήσουν για κυκλοφορικά προβλήματα που προκαλούνται από Διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις» εξήγησε ο Δρ Amir Khan.

«Το σώμα είναι ένας μεγάλος οργανισμός όπου όλα συνδέονται και λειτουργούν μαζί. Ενώ μπορεί να στραφείτε στο στήθος σας όταν αναζητάτε προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου, τα πόδια σας θα μπορούσαν επίσης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σύμφωνα με τον Δρ Amir.

Κάθε πόδι αποτελείται από 26 οστά, 30 αρθρώσεις και περισσότερους από 100 μύες, αλλά είναι επίσης το σπίτι των αιμοφόρων αγγείων.

Τα κανάλια μέσω των οποίων διανέμεται το αίμα στους ιστούς του σώματος θα μπορούσαν να σας προειδοποιήσουν για προβλήματα υγείας, από Διαβήτη έως καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να ρίξετε μια ματιά είναι τα δάχτυλα στα πόδια σας»

Μιλώντας στην εκπομπή Lorraine του ITV, ο Δρ Amir είπε: «Περνάμε τα πόδια μας από χιλιάδες βήματα κάθε μέρα, αλλά πολλοί από εμάς τα παραμελούμε ενώ μπορούν να πουν πολλά για την υγεία σας. Θέλω όλοι να ρίξουν μια ματιά στα πόδια τους. Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να ρίξετε μια ματιά είναι τα δάχτυλα των ποδιών σας».

Ο γιατρός εξήγησε ότι τα κρύα δάχτυλα των ποδιών θα μπορούσαν να είναι σημάδι κυκλοφορικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Ο Δρ Amir εξήγησε: «Όπως κάθε μέρος του σώματος, έτσι και τα δάχτυλα των ποδιών σας χρειάζονται τροφή και οξυγόνο με καλά ανοιχτά αιμοφόρα αγγεία. Και τα αιμοφόρα αγγεία στα δάχτυλα των ποδιών είναι μικροσκοπικά, επομένως δεν χρειάζονται πολλά για να προκληθούν βλάβες ή να φράξουν και αυτό μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε κρύα δάχτυλα των ποδιών».

Ευτυχώς, υπάρχει ένα απλό τεστ που μπορείτε να κάνετε ώστε να ελέγξετε αν τα δάχτυλά σας είναι κρύα. «Πιέστε τα δάχτυλα των ποδιών για πέντε δευτερόλεπτα και μετά αφήστε τα. Το χρώμα θα πρέπει να επανέλθει μέσα σε δύο δευτερόλεπτα, και αυτό είναι ένα καλό σημάδι της κυκλοφορίας. Τα άτομα υψηλού κινδύνου για αυτά τα κυκλοφορικά προβλήματα είναι αυτά με Διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλή χοληστερόλη» συμβούλεψε ο ειδικός.

Επιπλέον, ο εντοπισμός τυχόν αποχρωματισμού στα νύχια των ποδιών θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από μυκητιασικές λοιμώξεις έως ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Εάν παρατηρήσετε λοιπόν οτιδήποτε ασυνήθιστο στα πόδια ή τα νύχια των ποδιών σας, ο γιατρός συνέστησε να το ελέγξετε άμεσα.

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για άσκηση εάν έχετε Διαβήτη τύπου 2

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Λειτουργία Κέντρου μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στην Αθήνα!

Οι άριστα καταρτισμένοι Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με διεθνή μεταμοσχευτικά κέντρα, θα λειτουργήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 και στην Ελλάδα ένα κλινικό πρόγραμμα με Κέντρο Μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος.