Στόχος η ενημέρωση για τον διαβήτη

«Άνοιγμα» στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης ώστε να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν τον αγώνα που δίνουν για την ίδια τη ζωή, επιχειρούν τα μέλη του συλλόγου διαβητικών Κρήτης που ιδρύθηκε το 1994 στο Πέραμα Μυλοποτάμου και σήμερα εδρεύει στα Χανιά.

Ο σύλλογος αν και αριθμεί 800 μέλη, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως σήμερα περίπου 50 χιλιάδες κρητικοί πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Από αυτούς το 98% ανήκει στην κατηγορία τύπου 2 και οι υπόλοιποι στην κατηγορία τύπου 1. Οι διαβητικοί της κατηγορίας τύπου 1, δίνουν καθημερινά τη μάχη τους με τη νόσο κάνοντας εξ’ αρχής χρήση ινσουλίνης, ενώ εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία τύπου 2 δεν χρειάζονται ινσουλίνη από την αρχή.

Οι χρόνια πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη μιλούν για την ύπουλη αυτή νόσο, αλλά και για τη βοήθεια που ήθελαν να έχουν από την πολιτεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες καθοριστικό ρόλο για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τον σακχαρώδη διαβήτη είναι να φροντίζουμε τη διατροφή μας και να μην αμελούμε τη σωματική άσκηση, διότι το 90% των παχύσαρκων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 2.

Τη στήριξη των φορέων, αλλά και των πολιτών ζήτησαν η πρόεδρος του Συλλόγου, κα Μαρία Σγουρού, καθώς και ο ειδικός γραμματέας, Μανώλης Τρουλάκης, ενώ τη σημασία της οργάνωσης των διαβητικών της Κρήτης και της στήριξης της προσπάθειάς τους επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιόνη.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου τα μέλη του συλλόγου διαβητικών Κρήτης θα επισκεφθούν σήμερα τον Απόστολο Βουλγαράκη, ενώ στις 25 Μαΐου προγραμματίζουν μία ακόμη ενημερωτική εκδήλωση στα Χανιά.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
διαβουλιμία, διαβήτης, γλυκουλι,
Περισσότερα

Δώστε 5 λεπτά και συμπληρώστε ένα ερωτηματολόγιο και βοηθήσετε και εσείς στην μάχη ενάντια στη διαβουλιμία, έναν… αόρατο εχθρό για τους διαβητικούς!

Δώστε μόλις λίγα λεπτά από τον χρόνο σας και συμπληρώστε ένα ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργήσει η κα Απέργη…