Επαναστατική θεραπεία μειώνει τους ακρωτηριασμούς διαβητικού ποδιού!

έλκος, ακρωτηριασμός, διαβητης, γλυκουλι, glykouli, glykouligr

Επαναστατικό φάρμακο δημιουργήθηκε στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας (CIGB) και το δραστικό συστατικό του είναι ανασυνδυασμένος ανθρώπινος επιδερμικός αυξητικός παράγοντας. Θεωρείται μοναδικό και είναι το πρώτο στο είδος του που χορηγείται απευθείας στο έλκος του διαβητικού ασθενούς, προκαλώντας επιτάχυνση της επούλωσής του.
Το κουβανικό φάρμακο Heberprot-P έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περίπου 290.000 ασθενών, σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η χρήση του κατέδειξε τη δυνατότητα επούλωσης ανοιχτών πληγών, ισχαιμικών ελκών και εκείνων που προκαλούνται από την ασθένεια του διαβητικού ποδιού, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για ακρωτηριασμό.
Το προϊόν, θεωρείται μοναδικό και είναι το πρώτο στο είδος του που χορηγείται απευθείας στο έλκος του διαβητικού ασθενούς, προκαλώντας επιτάχυνση της επούλωσής του. Οι βασικές αρχές της λειτουργίας του βασίστηκαν στην έρευνα του αμερικανικού επιστήμονα Stanley Cohen, τη δεκαετία του 1960, που παρατήρησε τη συμπεριφορά πολλών ζώων που γλύφουν τις πληγές τους για να τις επουλώσουν.
Ερευνητής του CIGB, ανέφερε ότι ο καθηγητής Cohen κατάφερε να απομονώσει τον παράγοντα επιδερμικής ανάπτυξης το 1962, θεωρώντας ότι στο μέλλον αυτό το μόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες. «Στη δεκαετία του 1980, με την ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής, επιτεύχθηκε η μεταφορά γονιδίων από ένα αρχικό κύτταρο – ξενιστή σε άλλους πιο απλούς οργανισμούς, όπως βακτήρια και ζυμομύκητες. Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να παράξουν σύνθετα μόρια μεγάλης θεραπευτικής αξίας με χαμηλό κόστος και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε ο κουβανός ερευνητής.
Η Κούβα συμμετείχε στην κλωνοποίηση γονιδίων τη δεκαετία του ’80. Από τα πρώτα μόρια που κλωνοποιήθηκαν ήταν ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή φαρμάκου (Hebermin) για τη θεραπεία εγκαυμάτων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά το 1994, μελετήθηκε αρχικά η αναγέννηση του ισχιακού νεύρου και η αντιμετώπιση νευροπάθειας σε ποντικούς. Έτσι άρχισε η γένεση του Heberprot P. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ξεκίνησε η έρευνα για τη θεραπεία των ελκών διαβητικού ποδιού. Το Heberprot-P πέρασε από όλες τις φάσεις κλινικών δοκιμών και έδειχνε σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Το 2013, μετά και την τέταρτη φάση κλινικής μελέτης το φάρμακο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο βασικών φαρμάκων της Κούβας κι έγινε η συνήθης θεραπεία των ελκών.
Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει το φάρμακο και στις ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ αμερικάνικης εταιρείας και της κουβανικής Heber Biotec.
 

Πηγή: granma.cu

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η λειτουργία των Μητρώων Ασθενών του ΕΟΠΥΥ
Περισσότερα

Αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η λειτουργία των Μητρώων Ασθενών του ΕΟΠΥΥ

Νέα δεδομένα διαμορφώνει γνωμοδότηση του δικηγόρου και ειδικού επιστήμονα Δημήτρη Ζωγραφόπουλου προς το υπουργείο Υγείας, στο θέμα λειτουργίας Μητρώων Ασθενών…