Διαβήτης και δέρμα: Από τι κινδυνεύουν οι πάσχοντες – Σωστές σμβουλές περιποίησης

Διαβήτης και δέρμα: Συμβουλές περιποίησης

Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από Διαβήτη είναι το ξηρό δέρμα καθώς και ο κνησμός.

Οι δερματικές εκδηλώσεις στα άτομα που πάσχουν τόσο από Διαβήτη τύπου 1 όσο και από Διαβήτη τύπου 2 είναι πολύ συχνές, σε ποσοστό μάλιστα που θέλει το 50% των πασχόντων να παρουσιάζει κάποια δερματική εκδήλωση στην πορεία της πάθησης.

Από την Βασιλική Μουσάτου M.D., PhD, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, ενεργό μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, της Επαγγελματικής Ένωσης Δερματολόγων, και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Οι επιπλοκές που δημιουργεί η νόσος γενικά κατατάσσονται σε 1.δερματικά νοσήματα όπως π.χ. λιποειδική νεκροβίωση, μελανίζουσα ακάνθωση, δακτυλιοειδές κοκκίωμα, 2.εκδηλώσεις από το δέρμα που είναι συνέπεια των επιπλοκών του Διαβήτη, κυρίως της αγγειοπάθειας, όπως πάχυνση δέρματος ράχης χεριών, διαβητική δερματοπάθεια, διαβητικές πομφολυγες, πάχυνση και κιτρίνισμα ονύχων, έλκη, διαβητικό πόδι, μειωμένη επούλωση πληγών, μειωμένη καμπτικότητα αρθρώσεων άκρων χειρών και ποδιών, διαβητικό εξανθηματικό ξάνθωμα, 3.αυξημένες πιθανότητες μικροβιακών λοιμώξεων όπως μυκητιασικές λοιμώξεις (βαλανοποσθίτιδες που επιμένουν, κολπίτιδες, καντιντιάσεις στόματος) αλλά και αυξημένη ευπάθεια σε σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις και 4.εξανθήματα που συσχετίζονται με την αντιδιαβητική αγωγή.

Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί είναι το ξηρό δέρμα καθώς και ο κνησμός. Αυτό συμβαίνει διότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα απορροφούν νερό από τα κύτταρα -ώστε η περίσσεια γλυκόζης να αποβληθεί- και προκαλείται έτσι πολυουρία από τα νεφρά. Η αυξημένη παρουσία γλυκόζης προκαλεί επίσης γλυκοζυλίωση και πρώιμη καταστροφή των ινών του κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό συνεπάγεται λεπτό, ξηρό, εύθραυστο δέρμα που φαίνεται πιο γερασμένο και δεν ανταποκρίνεται στον προστατευτικό ρόλο του. Οι πάσχοντες από Διαβήτη είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς του δέρματος που δεν κλείνουν εύκολα και σε λοιμώξεις.

Για τους ανθρώπους με αγγειοπάθεια μεγάλη σημασία έχει η προστασία των κάτω άκρων καθώς, λόγω της αγγειοπάθειας, έχουν μειωμένη κυκλοφορία αίματος. Έτσι μπορεί, ακόμα και μια πληγή που δεν κλείνει σωστά και επιμολύνεται, να οδηγήσει σε γάγγραινα του μέλους.

Άλλο συχνό εύρημα, κυρίως σε ηλικιωμένους πάσχοντες με Διαβήτη τύπου 2, είναι το κιτρίνισμα του δέρματος παλαμών και πελμάτων όπως και των νυχιών.

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου βοηθά να αντιμετωπιστούν όλες οι δερματικές εκδηλώσεις αλλά προϋποθέτει μεγάλη επιμέλεια του πάσχοντα, συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή και συχνή παρακολούθηση.

Σωστή περιποίηση για υγιές δέρμα

Στις οδηγίες περιποίησης του δέρματος του διαβητικού, περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση της ξηρότητας με ειδικά ήπια καθαριστικά σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για το βρεφικό δέρμα ή για την ατοπική δερματίτιδα. Μεγάλη σημασία έχει η ενυδάτωση σε καθημερινή βάση με προϊόντα με πλούσια ενυδατικά συστατικά (κεραμίδια/ουρία/πανθενόλη κλπ), ώστε να αποτρέπεται ο κνησμός. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγεται ο τραυματισμός του δέρματος, ειδικά των κάτω άκρων, χρησιμοποιώντας μαλακά παπούτσια, όχι πολύ στενά εσώρουχα, όχι έντονη απολέπιση (με σκληρές λούφες κλπ. Τα νύχια χρειάζεται να κόβονται με προσοχή, ειδικά των ποδιών.

Για την αποτροπή των λοιμώξεων του δέρματος, η φροντίδα αποσκοπεί στην εξάλειψη της υγρασίας των πτυχών (μεσοδακτύλια, κάτω από το στήθος, μασχάλες) με καλό στέγνωμα με πετσέτα ή σεσουάρ και χρήση αντιμυκητιασικών προϊόντων, εάν απαιτείται.

Η αντιηλιακή προστασία και στους πάσχοντες από Διαβήτη είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, ενώ θα πρέπει να αναζητείται δερματολογικη συμβουλή σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος για έγκαιρη αντιμετώπιση.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί το ChatGPT να γίνει σύμβουλος Διαβήτη; Μελέτη διερευνά δυνατότητες και παγίδες

Μπορεί η σεμαγλουτίδη να εξαλείψει την ανάγκη για ινσουλίνη και στον Διαβήτη τύπου 1;

Ποια είναι τα πέντε καλύτερα σνακ για τις βραδινές λιγούρες

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Αντλία ινσουλίνης VS ενέσεις ινσουλίνης: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για 'μένα και γιατί
Περισσότερα

Αντλία ινσουλίνης VS ενέσεις ινσουλίνης: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για ‘μένα και γιατί

Στόχος πάντα είναι η καλή ρύθμιση. Αυτό είναι δεδομένο. Είτε φορώντας Αντλία Ινσουλίνης είτε κάνοντας εντατικοποιημένο σχήμα με…