Διαβήτης τύπου 2: Ποιο ρόφημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης έως και 50%

Διαβήτης τύπου 2: Ποιο ρόφημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης έως και 50%

Η καθημερινή κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο να εμφανιστεί Διαβήτης τύπου 2 όσο και την εξέλιξη της ήδη υπάρχουσας πάθησης.

Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανιστεί Διαβήτης τύπου 2 κατά το ήμισυ, σύμφωνα με μελέτη.

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι σκούρο τσάι καθημερινά είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη πάθηση από εκείνους που δεν το πίνουν ποτέ, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το τσάι βοηθούσε τους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα τους χάρη στα αντιοξειδωτικά του και τις εντερικές του επιδράσεις, είπαν.

Η καθημερινή κατανάλωση οποιουδήποτε τσαγιού, συμπεριλαμβανομένου του κανονικού αφεψήματος ή του πράσινου τσαγιού, μείωσε τον κίνδυνο κατά 28% σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν ποτέ ένα φλιτζάνι.

Ο καθηγητής Tonzhi Wu, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τις προστατευτικές επιδράσεις της συνήθους κατανάλωσης τσαγιού στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Τα οφέλη αυτά ήταν πιο έντονα μεταξύ των καθημερινών καταναλωτών σκούρου τσαγιού».

Σύμφωνα με τη SUN πάνω από πέντε εκατομμύρια Βρετανοί πιστεύεται ότι ζουν με Διαβήτη, με τα κρούσματα να έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Υπάρχουν βέβαια και προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης Διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, αλλά δεν είχε αποσαφηνιστεί πώς συμβαίνει αυτό.

Η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού συνδέεται με το πέρασμα περισσότερου σακχάρου στα ούρα

Η τελευταία μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Αμβούργο, εξέτασε πώς το ρόφημα αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο Διαβήτη.

Στην Κίνα εξέτασαν 1.923 ενήλικες και τους ρώτησαν πόσο συχνά πίνουν τσάι, με απαντήσεις όπως ποτέ, περιστασιακά, συχνά και κάθε μέρα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης τι είδους τσάι έπιναν από πράσινο, μαύρο, σκούρο -ένα είδος τσαγιού από την Άπω Ανατολή- ή άλλο τσάι.

Οι ερευνητές έκαναν εξετάσεις αίματος και ούρων για να δουν πόση ζάχαρη υπήρχε και στα δύο και να μετρήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού συνδεόταν με το πέρασμα περισσότερου σακχάρου στα ούρα, βοηθώντας να διατηρηθεί το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο και μειώνοντας τον κίνδυνο Διαβήτη.

Οι άνθρωποι που έπιναν μόνο μαύρο τσάι – το οποίο περιλαμβάνει τύπους όπως το αγγλικό – είχαν οκτώ τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

Ο καθηγητής Zilin Sun, του Πανεπιστημίου Southeast, δήλωσε: «Η καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο και την εξέλιξη του Διαβήτη τύπου 2 μέσω του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Όταν εξετάζουμε όλους τους διαφορετικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με τη συνήθη κατανάλωση σκούρου τσαγιού, μπορεί να είναι ένα απλό βήμα που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να κάνουν για να βελτιώσουν τη διατροφή και την υγεία τους».

Διαβάστε επίσης: Λάθος διάγνωση Διαβήτη σε χιλιάδες γυναίκες επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών

Διαβητικό πόδι και πρόληψη – τι να προσέχετε

Καινοτομία: Η μοναδική εξέταση αίματος που προβλέπει την εμφάνιση Διαβήτη

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα