Λάθος διάγνωση Διαβήτη σε χιλιάδες γυναίκες επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών

Χιλιάδες γυναίκες μπορεί να πάσχουν από Διαβήτη και να μην το γνωρίζουν, επειδή οι κλασικές εξετάσεις για το σάκχαρο δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου οργανισμού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας τις αναλύσεις σακχάρου σχεδόν 1,1 εκατομμυρίου ανδρών και γυναικών σε Αγγλία και Ουαλία, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν κατά μέσον όρο χαμηλότερο σάκχαρο απ’ ό,τι οι άνδρες.

Μία από τις εξετάσεις όπου η διαφορά είναι έντονη είναι η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Η εξέταση αυτή δείχνει την διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Βασίζεται στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) που προσκολλώνται στην πρωτεΐνη του αίματος, την αιμοσφαιρίνη.

Ωστόσο οι νεαρές γυναίκες έχουν έμμηνο ρύση κάθε μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν και να αναπληρώνουν την αιμοσφαιρίνη τους ταχύτερα απ’ ό,τι οι άνδρες. Το επακόλουθο είναι η αιμοσφαιρίνη τους να μην συσσωρεύει αρκετό σάκχαρο.

Έτσι, η μέτρηση της HbA1c, με τα επίπεδα που ισχύουν σήμερα, δεν είναι αξιόπιστη για τις γυναίκες, λένε οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) που αρχίζει σήμερα στο Αμβούργο. Επιπλέον, τα δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Therapy.

«Να αλλάξουν τα όρια για τις γυναίκες»

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γυναίκες που αναπτύσσουν Διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία, τείνουν να έχουν υψηλότερη θνησιμότητα απ’ όση οι άνδρες. Είναι επίσης γνωστό ότι οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία, κατά μέσον όρο, απ’ ό,τι οι άνδρες.

Οι αιτίες του φαινομένου είναι άγνωστες. Οι ερευνητές, όμως, εκτιμούν ότι οι λανθασμένες τιμές στις εξετάσεις είναι μία πιθανή εξήγηση. Και αυτό διότι όσο καθυστερεί η διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη, τόσο συσσωρεύονται ανήκεστες βλάβες στον οργανισμό.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν μειωθεί κατά 4,2% η φυσιολογική τιμή της HbA1c για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, θα αυξηθούν κατά 17% οι διαγνώσεις Διαβήτη κάθε χρόνο.

Η φυσιολογική τιμή της HbA1c είναι έως 6,4%. Οι ερευνητές εισηγούνται να γίνει για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών έως 6,3%. Στα 50 έτη και μετά από αυτά, η διαφορά μεταξύ των φύλων αμβλύνεται σημαντικά, προσθέτουν.

«Η μελέτη μας αποκάλυψε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Πρέπει όμως να μελετηθεί περαιτέρω» δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Adrian Heald, από το Βασιλικό Νοσοκομείου του Salford, όπως διαβάσαμε στο iatropedia.gr. «Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση του Διαβήτη τύπου 2 θα επιτρέψει στις γυναίκες να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους για να τον ρυθμίσουν. Είναι σημαντικό να γίνει αυτό, για να προστατευθούν τα αιμοφόρα αγγεία από βλάβες που μακροπρόθεσμα οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό».

Διαβάστε επίσης: Καινοτομία: Η μοναδική εξέταση αίματος που προβλέπει την εμφάνιση Διαβήτη

Διαβήτης και Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Διαβητικό πόδι: Ποιες είναι οι εξετάσεις που μπορούν να το προλάβουν – Τι να προσέχετε

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
insulin
Περισσότερα

Χωρίς ινσουλίνη κινδυνεύουν να μείνουν 40 εκατομμύρια διαβητικοί μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Κίνδυνο έλλειψης ινσουλίνης για περίπου 40 εκατομμύρια πάσχοντες μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, έδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύεται…