Οι "μύθοι" για το διαβήτη βλάπτουν τους διαβητικούς ασθενείς

διαβήτης εκπαίδευση
διαβήτης εκπαίδευση

«Κενά» στις γνώσεις των διαβητικών ασθενών γύρω από τη διαχείριση της νόσου τους μέσω της διατροφής, διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν επιστημονικοί συνεργάτες του medNutrition.gr.
Παρά την καίρια σημασία της διατροφής στη ρύθμιση του σακχάρου, ένας στους δύο διαβητικούς ασθενείς (43%) δεν θεωρεί ότι το μέλι μπορεί να ανεβάσει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα εξίσου πολύ με τη ζάχαρη. Με το προκάλυμμα του φυσικού και υγιεινού προϊόντος, το μέλι μπορεί επομένως να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι τη λάθος αυτή αντίληψη την έχουν κυρίως άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου.
Ένας άλλος πολύ κοινός μύθος που συντηρείται σε σχέση με τη διαχείριση του διαβήτη είναι εκείνος που έχει να κάνει με την κατανάλωση φρούτων. Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων, φαίνεται να αντιμετωπίζουν με φόβο την κατανάλωση των φρούτων, θεωρώντας πως δεν έχουν θέση στο διαιτολόγιο του διαβητικού. O φόβος αυτός φαίνεται μάλιστα να είναι πιο έντονος στους άνδρες ασθενείς και στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια παλιά αντίληψη που επιβιώνει μέχρι σήμερα.
Την ίδια ώρα, οι ασθενείς δείχνουν να είναι αρκετά ενημερωμένοι σχετικά με τον ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών στη διαχείριση του διαβήτη καθώς επίσης και σχετικά με τη θετική επίδραση της κατανάλωσης πρωινού με δημητριακά ολικής άλεσης και τσαγιού στην καλή ρύθμιση του σακχάρου.
Τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της διήμερης εκδήλωσης “Διαβητικό Χωριό” στον Πειραιά, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Το medNutrition.gr ήταν εκεί, με τη συμμετοχή δέκα διαιτολόγων, με στόχο να συνδράμει στην ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού.
 
 

 
 

 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Μαστίχα, η θαυματουργή

Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά. Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.