3 στα 4 κρούσματα διαβήτη τύπου 2 οφείλονται στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ερευνητικής ομάδας, η διατροφή με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 24%

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει τουλάχιστον το 75% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2. Μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Ωστόσο, αυτή έχει προστατευτικό αποτέλεσμα μόνο εάν μειωθεί όχι μόνο η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, αλλά και η κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων και ιδιαίτερα τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη από το Κέντρο για την Δημόσια Υγεία της ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής της Βιέννης.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εντόπισαν τις βελτιώσεις στο μεταβολισμό και τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών ως απόρροια των θετικών επιδράσεων μιας υγιεινής, φυτικής διατροφής, με σχετικά χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της ερευνητικής ομάδας, η διατροφή με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 24%, ακόμη και με την παρουσία γενετικής προδιάθεσης και άλλων παραγόντων κινδύνου διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία ή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, οι ανθυγιεινές φυτικές δίαιτες με υψηλό ποσοστό γλυκών, επεξεργασμένων δημητριακών και ζαχαρούχων ποτών συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα διεξήχθη με 113.097 συμμετέχοντες της βρετανικής μελέτης κοόρτης (UK Biobank) κατά τη διάρκεια 12ετούς περιόδου παρατήρησης.

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εντοπίζει βιοδείκτες βασικών μεταβολικών διεργασιών και λειτουργιών οργάνων ως μεσολαβητές των επιδράσεων της φυτικής διατροφής στην υγεία”, δήλωσε ο Kühn, καθηγητής Διατροφής Δημόσιας Υγείας στο ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης σε στενή συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ.

Οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι οι φυσιολογικές τιμές των λιπιδίων του αίματος (τριγλυκερίδια), της γλυκόζης του αίματος (HbA1c), των παραμέτρων φλεγμονής (CRP) και του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα (IGF1) συνδέονται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Diabetes & Metabolism”.

(Πηγές: Diabetes & Metabolism, iatronet.gr)

Τα 3 στα 4 κρούσματα διαβήτη τύπου 2 οφείλονται στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής [μελέτη] | Γλυκός Πλανήτης (glikos-planitis.gr)

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα