Βιονικό πάγκρεας για τον διαβήτη τύπου 1

Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας συσκευής παροχής φαρμάκου που θα ανταποκρίνεται στις συγκεντρώσεις γλυκόζης, για να αποφευχθούν αυτόματα τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το λεγόμενο τεχνητό ενδοκρινές πάγκρεας υπήρξε ένας μακροπρόθεσμος στόχος για τη θεραπεία του διαβήτη.

Αν και είναι γνωστό ότι τα άτομα με διαβήτη δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, είναι επίσης αληθές ότι το πάγκρεάς τους συχνά δεν απελευθερώνει γλυκαγόνη, με αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία. Τα προηγούμενα σχέδια για τεχνητό πάγκρεας δεν είχαν την ικανότητα να διαχειριστούν τη γλυκαγόνη.

Φανταστείτε να ξυπνάτε και να κοιτάζετε την «έξυπνη αντλία σας». Αν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι τέλειο, αποφασίζετε να φάτε τηγανίτες για πρωινό. Μπορείτε να πατήσετε τη φράση «μεγάλο γεύμα» στην οθόνη και να αρχίσετε να τρώτε. Επίσης, θα μπορείτε να βγαίνετε έξω για τρέξιμο χωρίς φόβο, αφού θα έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας από τότε που είχατε πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και αυτό δεν ανήκει, πλέον, στη σφαίρα της φαντασίας. Σύντομα θα γίνει πραγματικότητα!

Σύμφωνα με τον δρ Ed Damiano, αυτό επιδιώκουν σήμερα με τη μελέτη για το βιονικό πάγκρεας. Ο δρ Damiano είναι βιοϊατρικός μηχανικός. Σε ειδική διάσκεψη στη Φλόριντα, ο Damiano μετέφερε την καταπληκτική πρόοδο του προγράμματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών.

Όταν ο Damiano ξεκίνησε το έργο αυτό, υποσχέθηκε ο γιος του, ο David, ο οποίος έχει διαβήτη τύπου 1, να μην έχει σημαντικά προβλήματα όταν θα πάει στο κολέγιο, το 2017. Ο Damiano λέει ότι είναι σε καλό δρόμο και θα υποβάλει το προϊόν αυτό προς έγκριση το 2016. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα -που είναι μόλις 50 μήνες μακριά-, αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι είναι απόλυτα εφαρμόσιμο.

Ο δρ Damiano εξηγεί τι είναι το βιονικό πάγκρεας, λέγοντας: «Είναι ένα σύστημαάντλησης, ένας αισθητήρας και ένας αλγόριθμος που παίρνει μια απόφαση κάθε 5 λεπτά για τη δόση ινσουλίνης ή γλυκαγόνης, ώστε να αυξάνετε ή να μειώνετε τα σάκχαρα του αίματος». Η συσκευή θα είναι μια έξυπνη αντλία με διπλό θάλαμο,συνδεδεμένη σε έναν αισθητήρα γλυκόζης που θα είναι συνέχεια σε λειτουργία. «Η συσκευή θα φοριέται εξωτερικά και θα μιμείται τη βιολογική λειτουργία του παγκρέατος. Απλώς πρέπει να είναι μια πραγματικά αξιόπιστη και ακριβής συσκευή, ένας μετρητής γλυκόζης σε συνεχή λειτουργία και ένα αξιόπιστο σύστημα άντλησης»,συμπληρώνει.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα