Σε κόντρα ΕΟΦ και ΙΦΕΤ για την Ozempic -και στη μέση οι Διαβητικοί

Σε κόντρα ΕΟΦ και ΙΦΕΤ για την Ozempic -και στη μέση οι Διαβητικοί

Σε κόντρα μεταξύ ΕΟΦ και ΙΦΕΤ εξελίσσεται το θέμα της διάθεσης της Ozempic, καθώς οι πόσότητες που έχουν εισαχθεί εκτάκτως από το ΙΦΕΤ, δεν μπορούν να μπουν στην αγορά και να διατεθούν στους πάσχοντες.

Πρόκειται βέβαια για πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς, όμως ακόμη και οι περίπου 3.500 ασθενείς που θα μπορούσαν να καλυφθούν για κάποιο διάστημα, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Συγκεκριμένα, το ΙΦΕΤ έχει εισάγει 3.500 συσκευασίες τρίμηνης θεραπείας της Ozempic 1 mg, οι οποίες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά αν δεν λάβουν τους απαραίτητους κωδικούς από τον ΕΟΦ.

Για την αδειοδότησή τους όμως, ο ΕΟΦ έχει προσδιορίσει προδιαγραφές, καθώς δεσμεύεται από την φαρμακευτική νομοθεσία.

Μιλώντας στο in.gr o πρόεδρος του ΕΟΦ καθ. Δημήτρης Φιλίππου, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων που εισήγαγε το ΙΦΕΤ, γιατί δεν πληρούνται οι προδιαγραφές που είχαν συμπεριληφθεί στην εντολή του ΕΟΦ προς τη θυγατρική του, το ΙΦΕΤ. Και επιπλέον οι τιμές με τις οποίες έχουν γίνει οι σχετικές προμήθειες είναι εξαιρετικά ακριβές.

Σημειώνουμε πως η συνταγογράφηση των συγκεκριμένων συσκευασιών δεν μπορεί να γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ, καθώς δεν επιτρέπεται στη χώρα μας η προμήθεια τρίμηνης ποσότητας φαρμάκων σε μία συνταγή.

Το πρόβλημα έχουν επισημάνει οι φαρμακοποιοί, παράλληλα με το θέμα της τιμής της Ozempic, τονίζοντας πως ακόμη κι αν εκτελέσουν τις συνταγές – εφόσον προκύψουν – κινδυνεύουν όχι μόνο να μην τις πληρωθούν, αλλά επιπλέον θα δημιουργήσουν και πρόσθετα φορολογητέα έσοδα χωρίς να υπάρχει καν το ελάχιστο κέρδος.

Το πρόβλημα συζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με την υπηρεσιακή υπουργό Υγείας, καθ. Αναστασία Κοτανίδου σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτα Λίτσα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) Ιωάννης Σωτηρίου και η Διευθύντρια του γραφείου της υπουργού Λίλιαν Βιλδιρίδη, ενώ από πλευράς ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μετείχαν ο Πρόεδρος Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’ Γκόλφω Γεμιστού και η Γενική Γραμματέας Μαρία Τριανταφύλλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημέρωσε την υπουργό για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα ενέσιμα σκευάσματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 τονίζοντας ότι το ζήτημα απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις, καθώς οι πάσχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές συνέπειες της κατάστασης που διαμόρφωσαν οι παραπάνω ελλείψεις. Πρότεινε μάλιστα τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού προκειμένου τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα Ozempic, καθώς και όσα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά από το ΙΦΕΤ, μετά την έγκριση για τη διάθεσή τους από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), να φτάσουν στα χέρια των πασχόντων από Διαβήτη που τα έχουν πραγματικά ανάγκη για τη διαχείριση της πάθησής τους.

Τρόποι αντιμετώπισης για την δυσεύρετη Ozempic

Ο κ. Δαραμήλας τόνισε επιπλέον ότι στη δύσκολη αυτή προσπάθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και στο ΚΜΕΣ του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη, κατά το δυνατόν, ακριβής εκτίμηση των πασχόντων που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησής τους, αποκλείοντας από τη συνταγογράφηση όλους όσους «βαφτίστηκαν» Διαβητικοί και απέκτησαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα σκευάσματα, στερώντας τα από τους ανθρώπους που τους είναι πραγματικά απαραίτητα για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Διαβήτη τους. «Ο πλέον ασφαλής και σίγουρος τρόπος για να φτάσουν οι θεραπείες αυτές στους πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «είναι η αυστηρή διάθεσή τους κατόπιν συνταγογράφησής τους».

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι από δύο μηνών και πλέον ο Οργανισμός, έχοντας διαπιστώσει την υπέρμετρη αύξηση τόσο στη συνταγογράφηση, όσο και στις ποσότητες των συνταγογραφούμενων ενέσιμων σκευασμάτων, πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους, με σκοπό να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και αναστάτωση στους πάσχοντες.

Ταυτόχρονα ενημέρωσε την υπουργό ότι ήδη από πλευράς ΕΟΠΥΥ έχουν αποσταλεί συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν υιοθέτηση κριτηρίων συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο συνταγογράφησης σε ανθρώπους που λαμβάνουν τα συγκεκριμένα ενέσιμα φάρμακα χωρίς να είναι πάσχοντες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ ανέφερε ότι δόθηκε άδεια στο Ινστιτούτο, στις 31/03/2023, να εισάγει τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει 9.000 περίπου συσκευασίες.

Από αυτές έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής στην αγορά μερικές μόνο ποσότητες και στο ΙΦΕΤ, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρίου, δε γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΦ κωλυσιεργεί και δε διαθέτει κωδικούς και για τις υπόλοιπες περίπου 3.500 συσκευασίες της Ozempic 1 mg τριμηνιαίας θεραπείας, τη στιγμή που έχει εγκρίνει και έχει δώσει άδεια στο ΙΦΕΤ για την αγορά και εισαγωγή τους στη χώρα.

Διαβάστε επίσης: «Έπαθες Διαβήτη γιατί έτρωγες πολλά γλυκά» και άλλες σάχλες για τον Διαβήτη τύπου 2

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για άσκηση εάν έχετε Διαβήτη τύπου 2

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα