Η ινσουλίνη και σε ταμπλέτες με νανοτεχνολογία

Η ινσουλίνη γίνεται πλέον «έξυπνη» χάρη στην πρόοδο της νανοτεχνολογίας. Πολύ σύντομα, υπόσχονται οι ειδικοί, οι διαβητικοί δεν θα έχουν ανάγκη να κάνουν ενέσεις.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των ερευνητών σε διαβητολογικό συνέδριο που έγινε στην Ιταλία, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του στόχου η ινσουλίνη να «εγκλωβίζεται» και να «απελευθερώνεται» ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται ο κίνδυνος εισόδου στην κυκλοφορία ινσουλίνης, αν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Ο καθηγητής Στέφανο ντελ Πράτο, πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρίας Διαβητολογίας, εξήγησε ότι, παρά τις μεγάλες προόδους που έχουν σημειωθεί στον τομέα του διαβήτη, εξακολουθεί να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των διαβητικών που υποχρεώνονται να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Τη λύση θα δώσει η «έξυπνη» ινσουλίνη, που θα βρίσκεται σε ταμπλέτες από πολυμερή, οι οποίες έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Οταν το ποσοστό του σακχάρου αυξάνεται, θα ανοίγουν απελευθερώνοντας ινσουλίνη και όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, απειλώντας με υπογλυκαιμία, τα πολυμερή θα παραμένουν κλειστά, εμποδίζοντας έτσι τη διαρροή ινσουλίνης στην κυκλοφορία. Τα πολυμερή μπορεί να χορηγούνται είτε από το στόμα είτε να τοποθετούνται με κάποιου είδους μικροεπέμβαση.

Υπάρχουν περισσότερες από μια ομάδες ερευνητών που προωθούν προγράμματα για τη δημιουργία των πολυμερών που θα απελευθερώσουν τους διαβητικούς από την ανάγκη να κάνουν ενέσεις. Δύο από τις ομάδες που βρίσκονται πιο κοντά στον τελικό στόχο είναι στο ΜΙΤ και στην Κίνα.

Στο συνέδριο συζητήθηκε η πρόοδος και σε άλλους τομείς της διαβητολογίας, που επίσης φιλοδοξούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του διαβήτη. Πρόκειται για έρευνες που αφορούν είτε μια μελλοντική δυνατότητα μεταμόσχευσης «νησίδων» παγκρέατος είτε τη δημιουργία τεχνητού παγκρέατος. Οποια από τις δύο λύσεις κι αν οδηγηθεί σε χρήση, θα αποτελεί την απάντηση στη χρήση ενέσιμης ινσουλίνης, η οποία μπορεί να έχει παρενέργειες.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα