7 διατροφικοί μύθοι που αφορούν το διαβήτη

7 διατροφικοί μύθοι που αφορούν το διαβήτη, Διαβήτης, Διατροφή, Glykouli.Gr

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ελέγχου του διαβήτη και όσο πιο γρήγορα ξεδιαλύνετε τι ισχύει και τι όχι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βρείτε την ισορροπία…

Μια πάθηση που παρατηρείται περίπου στον έναν από τους 10 Έλληνες, ο διαβήτης είναι ουσιαστικά μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός διαχειρίζεται τα διάφορα συστατικά των τροφών. Η διαταραχή αυτή προκαλείται από την έλλειψη ινσουλίνης και αυτό που κυρίως διαταράσσεται είναι ο μεταβολισμός της γλυκόζης, που σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη έχουν και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η σχέση του διαβήτη με τη διατροφή είναι πολύ στενή

και το τι τρώει ένας άνθρωπος με διαβήτη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμισή του.

Γι’ αυτό και είναι ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι, σύμφωνα με το dailymeal.com, έτσι ώστε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, άσκηση και απώλεια βάρους, ο διαβήτης να αποτελεί όσο το δυνατόν μικρότερο πρόβλημα στη ζωή ενός πάσχοντα.

Φασόλια

Μύθος: Τα φασόλια έχουν πρωτεΐνη, άρα μπορώ να τρώω όσα θέλω.
Πραγματικότητα: Σε μισό φλιτζάνι φασόλια, υπάρχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 15 γραμμάρια υδατάνθρακες κι αν τα συνδυάζετε και με ρύζι, το ποσοστό υδατανθράκων ανεβαίνει. Δώστε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε και μετρήστε το ποσό υδατανθράκων ανά ποσότητα, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι δεν ξεπερνάτε το όριο υδατανθράκων ανά γεύμα.
7 διατροφικοί μύθοι που αφορούν το διαβήτη, Διαβήτης, Διατροφή, Glykouli.Gr, Φασόλια

Γλυκά

Μύθος: Δεν μπορώ να ξαναφάω τούρτα ποτέ!
Πραγματικότητα: Ο διαβήτης είναι μια νόσος που σχετίζεται όχι ακριβώς με τη στέρηση, αλλά με τον έλεγχο. Μπορείτε να καταναλώνετε όλες τις τροφές, αρκεί να προσέχετε το ποσό υδατανθράκων που καταναλώνετε σε κάθε σας γεύμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
7 διατροφικοί μύθοι που αφορούν το διαβήτη, Διαβήτης, Διατροφή, Glykouli.Gr, Γλυκά

Προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Μύθος: Μπορώ να τρώω κουλουράκια, μπισκότα, τούρτες και παγωτά χωρίς ζάχαρη, χωρίς να αγχώνομαι.
Πραγματικότητα: Όχι! Το ότι κάτι δεν περιέχει ζάχαρη, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει και υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος.

Φρούτα

Μύθος: Τα φρούτα είναι το δώρο της φύσης και μπορώ να τρώω όσα θέλω.
Πραγματικότητα: Αν και είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα δημητριακά, είναι υδατάνθρακες και επομένως επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος και θέλουν μέτρο. Επίσης, όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο, τόσο μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη έχει ανεβάζοντας περισσότερο το σάκχαρο.
7 διατροφικοί μύθοι που αφορούν το διαβήτη, Διαβήτης, Διατροφή, Glykouli.Gr, Φρούτα, Βάρος, Άσκηση

Βάρος

Μύθος: Αν δεν μπορώ να χάσω 20 κιλά, καλύτερα να τα παρατήσω. Θα αποκτήσω διαβήτη όπως και ο πατέρας μου.
Πραγματικότητα: Χάνοντας ακόμη και το 7% του βάρους σας, μειώνετε την πιθανότητα να αναπτύξετε διαβήτη κατά 58%. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν είναι αργά να θέσετε μικρούς στόχους που μπορείτε να φτάσετε και να επιτύχετε κυρίως μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Προϊόντα διαίτης

Μύθος: Είναι καλύτερα να καταναλώνω διαιτητικά προϊόντα, όπως αναψυκτικά διαίτης και ψωμί διαίτης.
Πραγματικότητα: Τα διαιτητικά προϊόντα «μπερδεύουν» τον οργανισμό και το σήμα κορεσμού του, κάτι που σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνετε εύκολα πότε χορτάσατε και πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε. Η καλύτερη λύση είναι να τρώτε τα φυσιολογικά προϊόντα, παραμένοντας πιστοί στην ποσότητα υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνετε και στις οδηγίες του γιατρού σας.
7 διατροφικοί μύθοι που αφορούν το διαβήτη, Διαβήτης, Διατροφή, Glykouli.Gr, Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, Διαβήτης

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Μύθος: Αν έχω διαβήτη, είναι καλύτερα να χρησιμοποιώ τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στην καθημερινότητά μου.
Πραγματικότητα: Πείτε «όχι» στα τεχνητά γλυκαντικά, καθώς ταράζουν το στομάχι σας και σας κάνουν να αναζητάτε όλο και περισσότερη ζάχαρη.
Πηγή: clickatlife.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
απώλεια βάρους
Περισσότερα

Η απώλεια βάρους βελτιώνει τη ζωή των διαβητικών

Ένα μακροπρόθεσμο εντατικό πρόγραμμα παρέμβασης στον τρόπο ζωής, για τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, επικεντρωμένο στην απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, τις μικροαγγειακές επιπλοκές, να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και να οδηγήσει σε μειωμένες ιατρικές δαπάνες.