Σνακ για διαβητικούς

Έξυπνες επιλογές για υγιεινά και ισορροπημένα σνάκ για όσους πάσχουν απο διαβήτη
friganies-olikis-1200
friganies-olikis-1200

Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα έπρεπε να αποφεύγουν όλες τις αμυλούχες τροφές που ευθύνονται για την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου, ότι δηλαδή από το καθημερινό τους διαιτολόγιο θα έπρεπε να αποκλείονται βασικά τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.
Παρότι παρεξηγημένοι, στην πραγματικότητα οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου μας και του νευρικού μας συστήματος, προσφέρουν δηλαδή την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κινηθούμε, να σκεφτούμε και να γίνουν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες του σώματός μας.
Στην κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά το ρυζί, η πατάτα, τα όσπρια.
Σήμερα, η παλαιότερη αυτή θεωρία έχει καταρριφθεί και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο σωστός διατροφής των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δε διαφέρει σε σχέση με αυτόν των υγιών ατόμων.
Σε αυτά τα πλαίσια, οι υδατάνθρακες δεν απαγορεύονται, αλλά οι διατροφικές οδηγίες εστιάζουν στον σταθερό καταμερισμό των γευμάτων και των υδατανθράκων κατά τα τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να διαχειριστεί κανείς αποτελεσματικά τον σακχαρώδης διαβήτη, καθώς και στην επιλογή τροφίμων με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Σνακ: επιλέξτε «έξυπνα»
Τα υγιεινά και ισορροπημένα σνακ αποτελούν μέρος της διατροφής των ατόμων με διαβήτη. Τι θα μπορούσατε να επιλέξετε;
Μία πολυ καλή επιλογή είμαι τα προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες , τα συστατικά δηλαδή των τροφίμων που δεν αλλοιώνονται περνώντας από το στομάχι και το λεπτό έντερο.
Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των τροφίμων και επιβραδύνουν την πέψη, επομένως τα τρόφιμα που τις περιέχουν έχουν και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Τις φυτικές ίνες τις συναντούμε στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), στα δημητριακά και στα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς και σε όλα τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.
Τα σνάκ πρέπει τα τοποθετούνται ενδιάμεσα στα γεύματα ,έτσι με τον τρόπο αυτο να μην μένει το στομάχι πολλές ώρες άδειο και έτσι να αποφυγουμε και μια πιθανή υπογλυκαιμία.
Ενδεικτικές επιλογές σνακ:
Ακολουθούν ορισμένες εύκολες επιλογές που μπορούν να σας κρατήσουν μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα. Η επιλογή του σνάκ πρέπει να γίνετε με βάση των προσωπικών προτιμήσεων αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και του διαιτολόγου σας.
– Ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με 6-10 ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Μία μερίδα φρούτου
– Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα γαλοπούλα
– 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως με λίγο τυρί και 1 μερίδα φρούτου
– 1 ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι με φρούτα
– 1 ρυζόγαλο με υποκατάστατο ζάχαρης

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η διαλειμματική διατροφή/νηστεία δεν προσφέρει επιπλέον οφέλη για την απώλεια βάρους

Δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος για την απώλεια βάρους από τον περιορισμό των χρόνων κατανάλωσης μεταξύ των ενηλίκων που…
Περισσότερα

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη; Το FDA λέει ότι μπορεί.

Οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ανακοίνωσε την Παρασκευή το FDA – με ορισμένες προειδοποιήσεις.