Οι ειδικοί εξετάζουν τη νέα γενιά φαρμάκων απώλειας βάρους

Γιατί Ozempic, Wegovy και Zepbound έχουν εκτιναχθεί σε δημοτικότητα τον περασμένο χρόνο

Όλοι έχουμε δει τις διαφημίσεις και έχουμε διαβάσει για διασημότητες που έχασαν επιτυχώς βάρος χρησιμοποιώντας ένα από τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους, όπως το Ozempic, το Wegovy και το Zepbound, που έχουν εκτιναχθεί σε δημοτικότητα τον περασμένο χρόνο.

Οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ που ερωτήθηκαν πρόσφατα λένε ότι θα ήθελαν να πάρουν αυτά τα φάρμακα και 93 εκατομμύρια Αμερικανοί πληρούν τα γενικά αποδεκτά ιατρικά κριτήρια για τη χρήση τους. Μάλιστα, σύμφωνα με μια φαρμακευτική εταιρεία, έως και 25.000 άνθρωποι ξεκινούν το νέο τους φάρμακο για την απώλεια βάρους κάθε εβδομάδα.

Αλλά έχουμε ξαναζήσει το φαινόμενο των θαυματουργών δίαιτων απώλειας βάρους και φαρμάκων που έρχονται στο προσκήνιο.

To ινστιτούτο Tufts μίλησε πρόσφατα με αρκετούς ειδικούς της σχολής για να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις μελλοντικές δυνατότητες αυτών των φαρμάκων για την επίλυση των επιδημικών χρόνιων ασθενειών του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας.

Πώς λειτουργούν αυτά τα φάρμακα; Ποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, εάν υπάρχουν, θα έχουν στους ασθενείς που θα χρειαστεί να τα παίρνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους για να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους; Το κόστος αυτών των φαρμάκων —$12.000–$16.000 ανά άτομο ανά έτος—περιορίζει ποιος έχει πρόσβαση ή απειλεί να χρεοκοπήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης; Μπορεί το κόστος να αντισταθμιστεί από σημαντικές μειώσεις του διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, της υπνικής άπνοιας, της οστεοαρθρίτιδας, των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, που όλα συνδέονται με την παχυσαρκία;

Πώς λειτουργούν αυτά τα φάρμακα;

Όλα τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους μιμούνται τη δράση μιας φυσικής ουσίας που ονομάζεται πεπτίδιο 1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1). Το GLP-1 ενεργοποιεί έναν υποδοχέα για να παράγει μια βιολογική απόκριση. Το GLP-1 παράγεται στο έντερο μετά το φαγητό. Tα φάρμακα που το μιμούνται διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης και επιβραδύνουν την εκκένωση της τροφής από τη γαστρεντερική οδό, ώστε οι ασθενείς να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με το φυσικό GLP-1, το οποίο διαρκεί μόνο λίγα λεπτά στο σώμα, τα φάρμακα που μιμούνται το GLP-1 μπορούν να διαρκέσουν για μέρες.

Αυτά τα φάρμακα φαίνεται επίσης να επηρεάζουν την οδό της όρεξης στον εγκέφαλο, μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό, λέει ο Richard Siegel, συνδιευθυντής του Κέντρου Διαβήτη και Λιπιδίων στο Ιατρικό Κέντρο Tufts και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts.

Η ικανότητα του GLP-1 να αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λέει ο Andrew S. Greenberg, διευθυντής της Ομάδας Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA).

«Στη συνέχεια, σχεδόν τυχαία, οι επιστήμονες είδαν ότι το GLP-1 θα μπορούσε επίσης να διεγείρει λίγη απώλεια βάρους», εξηγεί ο Greenberg.

Μέχρι το 2005, το πρώτο φάρμακο που μιμείται το GLP-1, η εξενατίδη (Byetta), εισήχθη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση που συνδέεται με την παχυσαρκία. Μέχρι το 2014, ένα άλλο φάρμακο GLP-1 που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, η λιραγλουτίδη (Saxenda), εγκρίθηκε για τη θεραπεία του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση. Ακόμα στην αγορά, τα άτομα που λαμβάνουν Saxenda, κατά μέσο όρο, χάνουν περίπου το 6% του σωματικού τους βάρους.

Το 2021, το Wegovy έγινε το πρώτο φάρμακο μετά το Saxenda που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ειδικά για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία ή υπέρβαρους. Κατασκευασμένο από τη Novo-Nordisk, η Wegovy και το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 της εταιρείας Ozempic, περιέχουν έναν νεότερο αγωνιστή GLP-1, τη σεμουλγλουτίδη, που κάνει την απώλεια βάρους ακόμη πιο επιτυχημένη. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς στο Wegovy χάνουν έως και 15% του σωματικού τους βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ένα άλλο νέο φάρμακο απώλειας βάρους, το Zepbound της Eli Lilly (τιρζεπατίδη), εγκρίθηκε το 2023. Το Zepbound μιμείται το GLP-1 και μια άλλη πεπτική ορμόνη, την GIP.

«Στοχεύοντας τους υποδοχείς GIP στον εγκέφαλο καθώς και το GLP-1, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση του κορεσμού και να μειώσει την πρόσληψη ακόμη περισσότερο από αυτούς που στοχεύουν μόνο τους υποδοχείς GLP-1», λέει ο Greenberg. Κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι το Zepbound μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό στην πρόκληση απώλειας βάρους από το Wegovy/Ozempic.

Ο Greenberg δημοσίευσε ένα έγγραφο που υποδεικνύει ότι μια άλλη ορμόνη, όταν συνδυάζεται με φάρμακα αγωνιστές GLP-1, μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά γαστρικής εκκένωσης. «Μέσα σε λίγες μέρες από τη δημοσίευση, οι φαρμακευτικές εταιρείες επικοινώνησαν μαζί μου για να μάθουν περισσότερα για αυτό», λέει. Πολλά άλλα φάρμακα τρέχουν επίσης στην ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Η τελευταία γενιά φαρμάκων απώλειας βάρους – Wegovy και Zepbound – λαμβάνονται ως εβδομαδιαίες ενέσεις. Το Saxenda είναι μια καθημερινή ένεση. Νέα φάρμακα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη μπορεί μια μέρα να λαμβάνονται από το στόμα, λέει ο Greenberg.

Η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια είναι οι πιο συχνές παρενέργειες μετά τη λήψη αυτών των φαρμάκων, αλλά σε πολλούς ασθενείς, η προσαρμογή της δόσης και η σταδιακή αύξηση των ασθενών σε υψηλότερη εβδομαδιαία δόση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, λέει ο Brian Downey, διευθυντής Γενικών Καρδιολογικών Υπηρεσιών στο Tufts Medical. Κέντρο και επίκουρος καθηγητής στο Tufts School of Medicine.

Τα πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τη ναυτία, λέει η Kelly Nguyen, ειδική στο Καρδιολογικό Τμήμα Ιατρικό Κέντρο Tufts. Συμβουλεύονται οι ασθενείς να αποφεύγουν αυτές τις τροφές και μπορεί να τους χορηγηθούν φάρμακα κατά της ναυτίας έως ότου το σύστημά τους προσαρμοστεί στα φάρμακα απώλειας βάρους.

Συνιστάται επίσης στους ασθενείς ότι τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως η ινσουλίνη, οδηγώντας σε μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε χάνει πολύ βάρος, οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και πτυχές του δέρματος. Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι επίσης μια παρενέργεια καθώς η απώλεια βάρους συνεχίζεται.

«Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικός ο συνδυασμός απώλειας βάρους με ασκήσεις προπόνησης αντίστασης», λέει ο Siegel.

Ο Greenberg σημειώνει ότι τα φάρμακα που βοηθούν στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουν σε αυτήν την παρενέργεια.

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να γνωρίζουν ότι τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσουν τα από του στόματος αντισυλληπτικά. «Συμβουλεύω τους ασθενείς σε αυτή την κατάσταση να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά φυσικού φραγμού κατά τις πρώτες εβδομάδες που ξεκινούν τη φαρμακευτική αγωγή καθώς τιτλοποιούμε τη δόση», λέει η Nguyen.

Σε ένα ορισμένο σημείο -περίπου 12-18 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, εάν οι ασθενείς σταματήσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο, το βάρος θα επιστρέψει, σημειώνει ο Siegel.

Μια άλλη σημαντική «παρενέργεια» του φαρμάκου είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες έχουν εμφανιστεί καθώς η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί και οι κατασκευαστές αγωνίζονται να συμβαδίσουν.

Τι γίνεται με χειρουργική επέμβαση και όχι φαρμακευτική αγωγή;

Η γαστρική παράκαμψη και άλλοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους είναι διαθέσιμοι εδώ και δεκαετίες και περιλαμβάνουν την αλλαγή τμημάτων του πεπτικού συστήματος ενός ατόμου για να τον βοηθήσει να χάσει βάρος.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πολύ επεμβατική, αν και λιγότερο επεμβατικές ενδοσκοπικές διαδικασίες έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα και προσφέρονται σε μερικά ιατρικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των Tufts, για όσους δεν μπορούν ή δεν πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, λέει ο Siegel. Οι ασθενείς που επιλέγουν αυτές τις επιλογές πρέπει να παρακολουθούν πόσο τρώνε στο μέλλον, καταναλώνοντας πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν θέλουν να φάνε περισσότερο.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι μια πιο ελκυστική επιλογή από τη λήψη φαρμάκων για την υπόλοιπη ζωή τους, ο Siegel σημειώνει ότι η απώλεια βάρους θα είναι ορόσημο και για αυτούς τους ασθενείς.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί στη συνέχεια να θέλουν να προσθέσουν φάρμακα απώλειας βάρους στο πρόγραμμα θεραπείας τους επειδή αναζητούν περισσότερη βοήθεια. Τα φάρμακα τους επιτρέπουν να σκέφτονται λιγότερο το φαγητό, να αισθάνονται χορτάτοι και να χάσουν περισσότερο βάρος», λέει ο Siegel.

Έχουν υψωθεί κόκκινες σημαίες ασφαλείας μέχρι στιγμής;

Ο πρώτος αγωνιστής GLP-1 βγήκε στην αγορά πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υψωθεί σοβαρές κόκκινες σημαίες και τα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες ασθενείς.

Η έρευνα δείχνει ότι τα φάρμακα GLP-1 έχουν μια σειρά από άλλα οφέλη εκτός από την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αποτελεσματικής νεφρικής λειτουργίας, της αύξησης του αριθμού και της επιβίωσης των β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, της μείωσης της άπνοιας ύπνου και του ευρέος φάσματος θετικών επιδράσεων στον καρδιακό μυ, την καρδιά. ρυθμός και συνολική καρδιακή λειτουργία, λέει ο Greenberg.

Μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το φθινόπωρο του 2023 έδειξε ότι σε ασθενείς με παχυσαρκία και καρδιακή ανεπάρκεια, η θεραπεία με σεμαγλουτίδη μείωσε ακόμη και τα καρδιακά συμπτώματα και τους σωματικούς περιορισμούς, επέτρεψε στους ασθενείς να ασκούνται περισσότερο και να χάσουν περισσότερο βάρος από το εικονικό φάρμακο, προσθέτει ο Greenberg. .

Χρειάζεται ακόμα δίαιτα και άσκηση για να χάσουμε βάρος;

Εάν πληρώνονται από ασφάλιση υγείας, τα φάρμακα ή οι χειρουργικές επεμβάσεις συνήθως καλύπτονται μόνο για άτομα με ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο ή 27 και άνω, εάν ένα άτομο έχει επίσης άλλα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις, άπνοια ύπνου, διαβήτη ή υπέρταση.

Οι ειδικοί του Tufts τόνισαν ότι τα άτομα που λαμβάνουν τα νέα φάρμακα απώλειας βάρους εξακολουθούν να χρειάζονται ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. «Είναι πραγματικά μια συνέχεια φροντίδας για μια χρόνια ασθένεια, κάτι που γνωρίζουμε τώρα ότι είναι η παχυσαρκία», λέει ο Siegel.

«Η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι μέρος ενός ολόκληρου πακέτου θεραπείας που περιλαμβάνει ένα διατροφικό πρόγραμμα που δίνει έμφαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Πρέπει να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες Η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, σε συνδυασμό με την τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα