Διαβήτης και Αρθρίτιδα: ποια η μεταξύ τους σύνδεση

Ποιες αλλαγές και ποια φαρμακευτική αγωγή ταιριάζει και στις δύο περιπτώσεις

Σχεδόν το 30% των ενηλίκων με διαβήτη έχουν επίσης αρθρίτιδα. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές –συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής– για τη διαχείριση και των δύο παθήσεων.

Ο Δρ. Alberto Chavez Velazquez, ενδοκρινολόγος στο Ινστιτούτο Διαβήτη του Τέξας, αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ του διαβήτη τύπου 1 και της φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Για παράδειγμα, και οι δύο εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται κατά λάθος στους ιστούς του.

Ωστόσο, ο Chavez σημειώνει ότι ο κίνδυνος προβλημάτων των αρθρώσεων δεν περιορίζεται σε εκείνους με διαβήτη τύπου 1. Τα άτομα με προδιαβήτη μπορεί επίσης να έχουν συνδέσεις με συγκεκριμένες μορφές αρθρίτιδας. Αυτοί οι δεσμοί, εξήγησε, μπορούν να αποδοθούν σε παράγοντες του τρόπου ζωής και την παρουσία φλεγμονής (η φλεγμονή θεωρείται επίσης ότι παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2).

Άλλοι παράγοντες που ο Chavez είπε ότι συμβάλλουν τόσο στον διαβήτη τύπου 2 όσο και στην αρθρίτιδα είναι η γήρανση και η ζωή με παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος, κάτι που μπορεί να επιταχύνει ή να περιπλέξει χρόνιες καταστάσεις όπως αυτές.

Στρατηγικές τρόπου ζωής για βελτιωμένη ποιότητα ζωής

Η διαχείριση του βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η σημαντική απώλεια βάρους (10-20% του σωματικού βάρους) με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστά απώλεια βάρους και αυξημένη σωματική δραστηριότητα για την πρόληψη ή την αναστροφή του προδιαβήτη. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επιτευχθεί τέτοια απώλεια βάρους; Περισσότερη άσκηση και μείωση της πρόσληψης θερμίδων (αυτό είναι επίσης σημαντικό για άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη).

Ωστόσο, αυτή η συμβουλή μπορεί να παρουσιάσει μοναδικές προκλήσεις για άτομα που αντιμετωπίζουν τόσο την αρθρίτιδα όσο και τον διαβήτη.

Μπορεί να πουν: «Πονάνε συνεχώς οι αρθρώσεις μου» ή «έχω περιορισμένη κινητικότητα», εξηγεί ο Chavez. Για τέτοιους ασθενείς, συνταγογραφούνται ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης όπως η κολύμβηση ή η παθητική κίνηση όπως οι διατάσεις.

«Όταν οι ασθενείς χάσουν βάρος, υπάρχει πολύ λιγότερο άγχος στις αρθρώσεις τους. «Έχω δει ανθρώπους που έμπαιναν με μπαστούνι και τώρα περπατούν χωρίς πόνο», είπε.

Ο Chavez είναι μεγάλος υποστηρικτής του ποιοτικού ύπνου, υπογραμμίζοντας επίσης μια πρόσφατη τάση που συνδέει τον κακό ύπνο με αυξημένους κινδύνους για παχυσαρκία και διαβήτη. Επιπλέον, τα άτομα με άπνοια ύπνου είναι πιο επιρρεπή σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά επεισόδια. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει τους ασθενείς να υποβληθούν σε αξιολόγηση ύπνου για μια ολοκληρωμένη κατανόηση των κινδύνων για την υγεία τους.

Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνιστά ο Chavez περιλαμβάνουν τον περιορισμό του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, τη διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης, τη διαχείριση της πρόσληψης υδατανθράκων και την υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά.

Φάρμακα για τον διαβήτη και την αρθρίτιδα

Πέρα από την υιοθέτηση αλλαγών στον υγιεινό τρόπο ζωής, ορισμένα φάρμακα μπορούν να ωφελήσουν τόσο τον διαβήτη τύπου 2 όσο και την αρθρίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 όπως το Ozempic, το Victoza και το Trulicity.

Μαζί με την ενθάρρυνση της απώλειας βάρους, αυτά τα φάρμακα αντιμετωπίζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή, βελτιώνοντας δυνητικά την υγεία των αρθρώσεων – ή, όπως το περιγράφει ο Chavez, «εκτελώντας διπλό καθήκον».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της λήψης τεκμηριωμένων αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα άτομα με αρθρίτιδα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν διαβήτη.

«Συχνά, οι ασθενείς με αρθρίτιδα λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή ή γλυκοκορτικοειδή όπως η πρεδνιζόνη. Αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ γνωστό ότι προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και, σε υψηλότερες δόσεις, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν διαβήτη έναντι άλλων φαρμάκων χωρίς αυτές τις παρενέργειες».

Για αυτούς τους λόγους, υποστηρίζει ότι ένας ενδοκρινολόγος ή ένας ρευματολόγος από μόνος του δεν μπορεί να θεραπεύσει άτομα με αλληλένδετες παθήσεις και συνιστά ανεπιφύλακτα μια διεπιστημονική ομάδα για τη διαχείριση τέτοιων περιπλοκών.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η ιατρική είναι όλο και πιο εξατομικευμένη», είπε. «Δεν υπάρχει συνταγή που να ισχύει για όλους».

Πηγή

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Σεμαγλουτίδη: Εξετάζεται τώρα και για την αντιμετώπιση του εθισμού νικοτίνης, αλκοόλ και κοκαΐνης
Περισσότερα

Σεμαγλουτίδη: Εξετάζεται τώρα και για την αντιμετώπιση του εθισμού σε νικοτίνη, αλκοόλ και κοκαΐνη

Τουλάχιστον εννέα κλινικές βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοκιμαστεί εάν η σεμαγλουτίδη και τα χημικά της «ξαδέρφια» μπορούν…