Οι έφηβοι που δεν τρώνε πρωινό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.
Με τον όρο «μεταβολικό σύνδρομο» περιγράφεται η συνύπαρξη σε έναν άνθρωπο τριών ή περισσότερων προβλημάτων που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Τα προβλήματα αυτά είναι η υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, η αυξημένη περίμετρος μέσης και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
Οι Σουηδοί ερευνητές είχαν ζητήσει το 1981 από όλους τους 15χρονους εφήβους της πόλης Luleå να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν την κατανάλωση πρωινού.
Είκοσι επτά χρόνια αργότερα υπέβαλλαν τους 42χρονους πλέον εθελοντές τους σε τσεκ απ, αναζητώντας τα νοσήματα του μεταβολικού συνδρόμου.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Public Health Nutrition», το μεταβολικό σύνδρομο ήταν κατά 68% συχνότερο σε όσους παρέλειπαν συστηματικά το πρωινό στην εφηβεία ή έτρωγαν ένα πολύ φτωχό πρωινό (λ.χ. μόνο ένα ποτήρι γάλα).
Η κοιλιακή παχυσαρκία και ο διαβήτης ήταν τα δύο νοσήματα που μεταβολικού συνδρόμου που συσχετίσθηκαν πιο έντονα με την έλλειψη πρωινού στην εφηβεία.
«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους η έλλειψη πρωινού στην εφηβεία οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο τρεις δεκαετίες αργότερα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρία Βένμπεργκ, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας & Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Umeå.
«Ωστόσο τα ευρήματά μας, σε συνδυασμό με εκείνα προγενέστερων μελετών, υποδηλώνουν ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος ασκεί αρνητικά επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και του σωματικού βάρους».
Σχετικά άρθρα
Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με μέτρια σωματική δραστηριότητα
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν μέσω μέτριας σωματικής άσκησης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη – όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής
Μύρτιλα, μήλα και σταφύλια προλαμβάνουν τον διαβήτη
Τα μύρτιλα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 26% συγκριτικά με 2% που συνεπάγεται η κατανάλωση τριών μερίδων οποιουδήποτε άλλου φρούτου
Το κόκκινο κρέας αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη 2
Δυο κομμάτια μπέικον, ένα hot dog ή μια μερίδα έτοιμου κρέατος καθημερινά, φάνηκε να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο…