Τεκίλα για τον διαβήτη; Το φυσικό γλυκαντικό της αγαύης που ρίχνει το σάκχαρο

τεκίλα

Νέα από το Μεξικό λένε πως ένα γλυκαντικό που βρίσκεται στην τεκίλα βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου.

Τεκίλα – δηλαδή;
Το υπό ερωτηματικά γλυκαντικό λέγεται αγαυίνη. Προέρχεται από το ίδιο φυτό που προέρχεται και το νέκταρ αγαύης, όμως σε αντίθεση με το νέκταρ αγαύης, δεν περιέχει θερμίδες.  Η αγαυίνη ανήκει στην κατηγορία των γλυκαντικών που ονομάζονται φρουκτάνες, μια φυσική μορφή φρουκτόζης που διαφοροποιείται χημικά από το νέκταρ αγαύης.
Η αγαυίνη αποτελείται από μεγάλες αλυσίδες μορίων γλυκόζης. Για λόγους που είναι γνωστοί μόνο στους ανθρώπους με τις άσπρες ποδιές, αυτό σημαίνει πως δεν περνάνε από τη διαδικασία της πέψης. Αυτό είναι καλό. Επειδή δεν περνάνε από τη διαδικασία της πέψης, δεν διαλύονται ώστε να μετατραπούν σε γλυκόζη στο αίμα. Η γεύση τους είναι γλυκιά παρόλα αυτά, όχι όμως όσο γλυκό είναι το νέκταρ αγαύης (αυτός είναι και ο λόγος που δεν βλέπουμε συχνά κάποιον που έχει πιει ένα σφηνάκι τεκίλας να σχολιάζει τη γλυκιά γεύση του).
Οι ερευνητές του Κέντρου «Center de Investigación y de Estudios Avanzados» (προσπαθήστε να το πείτε μετά από μερικές τεκίλες) του Μεξικού, ανακάλυψαν πως η αγαυίνη μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ανθρώπους με διαβήτη, ιδιαίτερα τύπου 2.
Τι πλεονεκτήματα;
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ποντίκια και τα χώρισαν σε δύο γκρουπ. Το πρώτο γκρουπ κατανάλωσε αγαυίνη με το νερό, ενώ το δεύτερο όχι. Στο τέλος της έρευνας, τα ποντίκια με την αγαυίνη είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και μεγαλύτερα επίπεδα ινσουλίνης.
«Βρήκαμε πως από τη στιγμή που η αγαυίνη ρίχνει τα επίπεδα σακχάρου και αυξάνει το GLP-1, αυξάνει επίσης και τα ποσοστά της ινσουλίνης» λέει ο Δρ Mercedes G. Lopez, «Οι αγαυίνες δεν είναι ακριβές και δεν έχουν γνωστές παρενέργειες άλλες εκτός του ότι δεν είναι καλά ανεκτές από κάποιους ανθρώπους».
Φυσικά, δεν πρέπει να παρασυρθούμε. Δεν υπάρχει άλλη έρευνα που έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα και οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε συνδυασμό με τον διαβήτη παραμένουν οι ίδιοι. Με άλλα λόγια, η έρευνα αυτή δεν πρέπει να σας ενθαρρύνει να πίνετε μπουκάλια τεκίλας το ένα μετά το άλλο (Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αναφέρουμε παρόλο που δεν πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας είναι τόσο αφελείς ώστε να αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τεκίλας με βάση μία και μόνο έρευνα!)
Η έρευνα όμως μας λέει πως η αγαυίνη έχει ενδεχομένως κάποιες ενδιαφέρουσες ιδιότητες – περιμένουμε κι άλλες έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα στο μέλλον!
GlykouliGr
http://www.diabetes.co.uk

Total
9
Shares
Σχετικά άρθρα