Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: η σημασία της προστασίας

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: η σημασία της προστασίας
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: η σημασία της προστασίας

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του ιού του HIV και φέτος είχαμε τον πρώτο ασθενή που γιατρεύτηκε εντελώς από τον ιό. Αυτό έγινε εφόσον έκανε μεταμόσχευση μυελού οστών από δότη που έπασχε από μια γενετική μετάλλαξη η οποία τον έκανε πιο ανθεκτικό στον ιό.
Η πληροφορία αυτή μπορεί κάποτε να οδηγήσει στην παρασκευή φαρμάκων που θα θεραπεύουν εντελώς τον HIV, ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θέλουμε να επικεντρωθούμε στο θέμα της πρόληψης και της προστασίας της σεξουαλικής υγείας, που εν έτει 2020 αποτελεί ακόμη θέμα ταμπού.
Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με διαβήτη είναι ευπαθή στις νέες λοιμώξεις, και έχουμε στο παρελθόν αναφερθεί στο πως η αντιρετροϊκή θεραπεία που λαμβάνουν τα άτομα με HIV επηρεάζει την ινσουλινοαντίσταση. Από την άλλη πλευρά έχουμε αναλύσει πως οι οροθετικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης HIV, ενώ με την εξέλιξη στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ποιοτικής ζωής, γεγονός που έφερε έναν βρετανό γιατρό στη θέση να λέει ότι «θα προτιμούσα να έχω HIV παρά διαβήτη».
Η επιθυμία για οικειότητα και σωματική επαφή συνεχίζει να υπάρχει όσο υπάρχει ζωή γι’ αυτό η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική για τα άτομα σε κάθε ηλικία. Όμως, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την επιθυμία για σεξ όσο και την επίδοση, και ένας από αυτούς είναι ο διαβήτης, καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν το στάδιο της διέγερσης του σεξουαλικού κύκλου και στα δύο φύλα: στον άνδρα, τη δημιουργία και διατήρηση της στύσης, και στη γυναίκα, την κολπική εφύγρανση. Παράλληλα, ο διαβήτης συχνά ακολουθείται από κατάθλιψη, που επίσης επηρεάζει την σεξουαλικότητα.
Το ασφαλές σεξ είναι μια πρακτική που αφορά άτομα όλων των ηλικιών, μιας και ο κίνδυνος μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν εξαφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τον πρώτο ρόλο όταν μιλάμε για ασφάλεια στην σεξουαλική πράξη, είναι το προφυλακτικό, το οποίο εμποδίζει τη μετάδοση των σεξουαλικών υγρών και την απευθείας επαφή με τυχόν πληγές. Στην επίσημη ιστοσελίδα για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS αναφέρεται ότι υπάρχει προληπτική θεραπευτική αγωγή για άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης από HIV. Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες εδώ.
Το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων δίνει 8 οδηγίες πρόληψης από μολύνσεις κατά το σεξ:
1. Μάθε πώς να χρησιμοποιείς τα προφυλακτικά σωστά.
2. Εάν χρησιμοποιείς λιπαντικό, βεβαιώσου ότι είναι με βάση το νερό.
3. Απέφυγε την ανταλλαγή πετσέτας ή εσωρούχων.
4. Ούρησε μετά τη σεξουαλική πράξη.
5. Πλύσου με νερό πριν και μετά τη συνουσία.
6. Ρώτησε το γιατρό σου για το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β (τρεις δόσεις).
7. Απόφυγε το υπερβολικό αλκοόλ πριν από το σεξ ή το σεξ με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα άτομα αυτά συχνά αποτυγχάνουν να έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.
8. Εξετάσου για τον HIV, εάν πιστεύεις ότι έχεις εκτεθεί. Και μην ξεχνάς ότι μία αρνητική εργαστηριακή εξέταση για ορισμένα νοσήματα (π.χ. τον ιό του AIDS) μπορεί να δείξει θετικό αποτέλεσμα πολύ αργότερα. Ρώτησε ειδικό γιατρό αμέσως, αν νομίζεις ότι έχεις εκτεθεί.
Glykouli.gr

Total
46
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Η παγκόσμια μέρα διαβήτη: Διατροφή και άσκηση πιο αποτελεσματικά από ινσουλίνη και φάρμακα για διαβήτη τύπου 2

Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφή και μεταβολισμού και διευθύνει τις Dr. Lindberg’s Clinics…