Η άσκηση μειώνει την επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές

Η άσκηση μειώνει την επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές - Glykouli.Gr

Η άσκηση δεν έχει άμεση σχέση μόνο με την υγεία, αλλά και με τη διατροφή.
Μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες έδειξε ότι όσοι γυμνάζονται έντονα ακολουθούν καλύτερη διατροφή, επειδή η άσκηση μειώνει την επιθυμία για ανθυγιεινές τροφές.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Άμπερντιν στη Σκοτία και έδειξε ότι η άσκηση ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου που μειώνει την τάση του οργανισμού να ζητά τροφές όπως τα γλυκά, το τζανκ-φουντ και οι τροφές που περιέχουν πολλά λιπαρά γενικότερα.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, τα άτομα που συνηθίζουν να γυμνάζονται έντονα επιλέγουν υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, γεγονός που δεν παρατηρείται σε εκείνους που δεν γυμνάζονται, καθώς αυτοί συνηθίζουν να προτιμούν πιο ανθυγιεινές τροφές.
Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, προκειμένου να διαπιστώσουν τις αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με την όρεξη.
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολύ λίγες μελέτες για αυτόν τον σκοπό, γι’ αυτό και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά της θα βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει καλύτερα πόσο σημαντική είναι η επίδραση της άσκησης στην υγεία, ώστε στο μέλλον να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Daniel Crabtree από το Ινστιτούτο Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου Άμπερντιν, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, ώστε να δημιουργηθούν και ειδικά προγράμματα. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η άσκηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (American Journal of Clinical Nutrition).
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
children workout
Περισσότερα

Μπορούν να ασκούνται και να αθλούνται τα παιδιά με διαβήτη;

Τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα αθλήματα και στις δραστηριότητες του μαθήματος της γυμναστικής οποιεσδήποτε κι αν είναι αυτές. Ειδικά με τις νέες και πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διαχείριση του διαβήτη, καμιά σωματική δραστηριότητα δεν θεωρείται πια απαγορευμένη.