Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την κατάθλιψη

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την κατάθλιψη - Glykouli.Gr

Είναι γνωστό πως η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, όμως νέα μελέτη δείχνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη της κατάθλιψης.
Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 4.000 άτομα ηλικίας 55-80 ετών. Μερικοί από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής, με αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν υιοθετήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα με χαμηλά λιπαρά.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, περισσότερα από 200 άτομα στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών έλαβαν διάγνωση κατάθλιψης.
Η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα, το ποσοστό ειδικά μεταξύ των διαβητικών ανδρών άγγιζε το 41%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη μεσογειακή διατροφή καταπολεμούν τη φλεγμονή. Η γενικευμένη φλεγμονή οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ενός συστατικού στον εγκέφαλο που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας. Τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα είναι κατά πολύ χαμηλότερα στους ασθενείς με κατάθλιψη.
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
fibre
Περισσότερα

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιακής νόσου

Τα άτομα που κάνουν διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη ή καρδιακή νόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα σε επιστημονικό έντυπο.

ρόδι
Περισσότερα

Ρόδι: για υγεία, γονιμότητα, καλοτυχία

Έμβλημα θεοτήτων, σύμβολο μακροζωίας και γονιμότητας, το ρόδι έχει συνδεθεί διαχρονικά με τη ζωή, τον πλούτο, τη γονιμότητα, την καλοτυχία. Έχει αδιαμφισβήτητη νοστιμιά και θρεπτική αξία καθώς περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών, πολυφαινολών,και μετάλλων.