Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την κατάθλιψη

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από την κατάθλιψη - Glykouli.Gr

Είναι γνωστό πως η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, όμως νέα μελέτη δείχνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη της κατάθλιψης.
Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν σε 4.000 άτομα ηλικίας 55-80 ετών. Μερικοί από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής, με αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και ελαιόλαδου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είχαν υιοθετήσει ένα διατροφικό πρόγραμμα με χαμηλά λιπαρά.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια, περισσότερα από 200 άτομα στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών έλαβαν διάγνωση κατάθλιψης.
Η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα, το ποσοστό ειδικά μεταξύ των διαβητικών ανδρών άγγιζε το 41%.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη μεσογειακή διατροφή καταπολεμούν τη φλεγμονή. Η γενικευμένη φλεγμονή οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ενός συστατικού στον εγκέφαλο που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας. Τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα είναι κατά πολύ χαμηλότερα στους ασθενείς με κατάθλιψη.
 
 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Πώς οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν τραγικές ειδήσεις σας κάνουν να νιώθετε λυπημένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι ή τραυματισμένοι.
Περισσότερα

Πώς τα τραυματικά γεγονότα επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και πώς να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές ειδήσεις

Πώς οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν τραγικές ειδήσεις σας κάνουν να νιώθετε λυπημένοι, ανήσυχοι, θυμωμένοι ή τραυματισμένοι.
γιογκα
Περισσότερα

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA που προκαλούν κατάθλιψη;

Δραστηριότητες όπως το Τάι Τσι, η γιόγκα και ο διαλογισμός ίσως να μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις…
coffee1
Περισσότερα

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2

Οι λάτρεις του καφέ δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων όπως καρδιακή νόσο ή καρκίνο, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.