Βρώμη, το πολύτιμο δημητριακό

Εντάξτε τη βρώμη στην καθημερινή σας διατροφή και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές της ιδιότητες!
βρώμη
βρώμη

Η βρώμη ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.
 
Οι φυτικές ίνες ταξινομούνται σε δύο τύπους: τις αδιάλυτες και τις διαλυτές. Οι αδιάλυτες ίνες είναι σκληρές και δεν διαλύονται στο νερό. Περνούν από το έντερο και βγαίνουν με τα κόπρανα, χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα.
Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό, διασπώνται και ενώνονται με διάφορα άλλα συστατικά απεκκρίνοντας διάφορες ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή, οι οποίες μπορεί να βλάπτουν το σώμα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που είναι καρκινογόνες.
Καταγωγής…
 
Η περιοχή προέλευσης της βρώμης αναφέρεται ότι βρίσκεται στη Μ. Ασία, απ’ όπου εξαπλώθηκε προς τη Δύση και στις Δυτικές παρυφές της Ευρώπης γύρω στο 1500 π.Χ.. Σπόροι της έχουν βρεθεί σε οικισμούς της Κεντρικής Ευρώπης και στη Νότια Αγγλία, που χρονολογούνται από την εποχή του σιδήρου. Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς ασχολήθηκαν με τη βρώμη σαν φαρμακευτικό φυτό και όχι μόνο.
Συγγράμματα του Πλίνιου, δείχνουν ότι η καλλιέργεια της βρώμης για την ανθρώπινη διατροφή πρέπει να ξεκίνησε από Γερμανικές φυλές λίγο πριν τον 1 αιώνα μ.Χ.. Γύρω στην ίδια εποχή φαίνεται να εξαπλώθηκε η καλλιέργεια σε περιοχές της Μεσογείου και στην Αιθιοπία.
 
Η καλλιέργεια της βρώμης ξεκίνησε στην Αγγλία λίγο πριν τον 7 αιώνα μ.Χ., ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι την ίδια περίπου περίοδο καλλιεργείται στη Ρωσσία και την Κίνα. Στις ανατολικές Πολιτείες των Η.Π.Α. καλλιεργήθηκε από τους Ευρωπαίους κατοίκους, στο τέλος δε, του 16 ου αιώνα και περίπου την ίδια εποχή και από τους Καναδούς.
Θρεπτικά συστατικά… και όχι μόνο:
Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, Κ και βιοτίνη.
Οι βιταμίνες Β τονώνουν το νευρικό μας σύστημα και δυναμώνουν τα οστά μας.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση ενώ η βιταμίνη Κ παίζει πρωταρχικό ρόλο στους μηχανισμούς πήξης του αίματος.
Η βιοτίνη προφυλλάσει τον οργανισμό από δερματίτιδες, γαστρεντερίτιδες, μυϊκούς πόνους, ανορεξία, εμετούς και νευρικές διαταραχές.
Τα μέταλλα που περιέχει η βρώμη είναι: ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο, σελήνιο, πυρίτιο, ψευδάργυρος.
 
Ακόμη, περιέχει τις πολυφαινόλες, τις αβενανθραμίδες, οι οποίες συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων βάσει του ελέγχου των ελευθέρων ριζών.
Οι β-γλυκάνες (φυτικές ίνες) της βρώμης διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, αφού προάγουν τη δράση κυττάρων της άμυνας του οργανισμού μας, έναντι σε ιούς, παράσιτα και βακτήρια.
Επίσης, ο γλυκαιμικός της δείκτης είναι χαμηλός και συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε επιθυμητά επίπεδα.
Η κατανάλωση βρώμης συμβάλει επίσης σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες βοηθώντας έτσι, την ικανοποίηση της όρεξης και του αισθήματος κορεσμού, καθώς και προβλήματα δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη βρώμη έχουν μια ιδιαίτερα προστατευτική δράση για το πεπτικό σύστημα, καθώς έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τα χολικά οξέα, μεγάλη συγκέντρωση των οποίων στις εκκρίσεις οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης.
Η βρώμη όμως περιέχει και την αβενίνη, μια ουσία τοξική για τον υποβλεννογόνο του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στους κοιλιακούς μύες, προκαλώντας σπασμούς και πόνους. Πιστεύεται ότι προκαλεί προβλήματα στο 10% των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα δημητριακά, περιέχει μικρότερες ποσότητες γλουτένης, επομένως σε μικρές ποσότητες μπορεί να καταστεί ανεκτή από τον οργανισμό.
Στη διατροφή..
Η βρώμη τρώγεται κυρίως σε μορφή χυλού. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό σε πολλές συνταγές, όπως σε γλυκά βρώμης, πλιγούρι βρώμης, μπισκότα και ψωμί βρώμης. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή σε ένα πλήρες πρωινό γεύμα με γάλα ή γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μέλι.
 
Χρησιμοποιείται επίσης και στη μαγειρική σε σούπες, μπιφτέκια, ομελέτες κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αγγλία η βρώμη χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας.
Συνοπτικά:
 
Προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες.
 
Tο πλιγούρι της βρώμης περιέχει διοξείδιο του πυριτίου, που δρα ως διουρητικό.
 
Δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας στο έντερο, δεσμεύει τα χολικά οξέα και δεν επιτρέπει την απορρόφηση τους. Έτσι, βελτιώνει τη λειτουργία των εντέρων και εμποδίζει την ανάπτυξη εκκολπωμάτων, αιμοροΐδων και πιθανόν να έχει – σύμφωνα με τελευταίες έρευνες- αντικαρκινική δράση.
 
Με τη β-γλυκάνη που περιέχει, ελέγχεται ο γλυκαιμικός δείκτης, περιορίζεται η έκκριση της ινσουλίνης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
 
Περιέχει πολυφαινόλες που της προδίνουν αντιοξειδωτική δράση.
Πηγή: genenutrition.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα