Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του εγκεφάλου

Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του εγκεφάλου
Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του εγκεφάλου

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι με την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλατιού πυροδοτείται μια ανοσολογική απόκριση που προκαλεί τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.
Εδώ και καιρό οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πλούσια σε αλάτι διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Αρχικά νόμιζαν ότι το αλάτι προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο λόγω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μεγάλες ποσότητες αλατιού μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και σε άτομα με κανονική πίεση.
Ο Constantino Iadecola από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ και οι συνάδελφοί του ήθελαν να ανακαλύψουν τους λόγους για τους οποίους το αλάτι κάνει κακό στον εγκέφαλο.
Έτσι, χορήγησαν σε ποντίκια τροφή που περιείχε μεταξύ 8 και 16 φορές μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από ότι το κανονικό, και στη συνέχεια τα έβαλαν να εκτελέσουν απλές δοκιμές της γνωστικής τους ικανότητας. Δύο μήνες αφού ξεκίνησαν να ακολουθούν αυτή τη διατροφή, τα ποντίκια δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν νέα αντικείμενα που τους παρουσίαζαν και κατάφερναν να βγουν από λαβύρινθους πολύ πιο αργά από ότι άλλα ποντίκια που ακολουθούσαν κανονική διατροφή.

Συσσώρευση της πρωτεΐνης Tau

Αυτό που πίστευε αρχικά η ομάδα ήταν ότι το επιπλέον αλάτι έφτανε στον εγκέφαλο προκαλώντας βλάβες. Όταν όμως έκαναν ανάλυση του εγκεφαλικού ιστού, ανακάλυψαν ότι συνέβαινε κάτι διαφορετικό. Η ομάδα βρήκε στον ιστό συσσώρευση της πρωτεΐνης Tau, μιας πρωτεΐνης που έχει συνδεθεί με τη νόσο του Alzheimer.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι γνωρίζουν για πιο λόγο άρχισε να συσσωρεύεται η Tau μιας και ανακάλυψαν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού, οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των κυττάρων T στο έντερο. Τα κύτταρα αυτά παράγουν μικρούς χημικούς αγγελιοφόρους που ταξιδεύουν μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, όπου προκαλούν τη μείωση της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου.
Τα μειωμένα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου με τη σειρά τους οδήγησαν σε μειωμένη ροή του αίματος και σε αύξηση της δραστηριότητας ενός ενζύμου των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζεται CDK5. Το ένζυμο αυτό είναι υπεύθυνο για την συσσώρευση των πρωτεϊνών Tau.
Όταν ο Iadecola και οι συνάδελφοί του επανέφεραν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στα ποντίκια, βελτιώθηκε και η γνωστική τους ικανότητα. Παρόμοια, ποντίκια που εκτράφηκαν χωρίς να έχουν την ικανότητα να παράγουν την πρωτεΐνη tau, ή αυτά που τους χορηγήθηκαν αντισώματα για την tau, δεν παρουσίασαν γνωστική δυσλειτουργία.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού, της δυσλειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και των προβλημάτων λόγω της παραγωγής tau.
Η νέα αυτή έρευνα επίσης διαψεύδει την πεποίθηση ότι η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει άνοια, μιας και σύμφωνα με την έρευνα, η εξουδετέρωση της tau αντιστρέφει τα συμπτώματα της άνοιας ακόμη και αν η ροή του αίματος συνεχίζει να είναι μικρή, λέει ο Iadecola.

Πηγή: Newscientist.com

 

Total
10
Shares
Σχετικά άρθρα