Εξέταση αίματος θα εντοπίζει πολλές μορφές καρκίνου

Μια απλή εξέταση αίματος που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να εντοπίσει μερικές μορφές καρκίνου, αλλά και για να παρακολουθούν οι γιατροί το πώς αντιδρά ο οργανισμός στη θεραπεία που του χορηγείται.

Μια απλή εξέταση αίματος που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, θα είναι αρκετή για να εντοπίσει μερικές μορφές καρκίνου, αλλά και για να παρακολουθούν οι γιατροί το πώς αντιδρά ο οργανισμός στη θεραπεία που του χορηγείται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, η εξέταση εντοπίζει ακόμη και την πιο μικρή ποσότητα του DNA των όγκων που υπάρχει στο αίμα, κυρίως εκείνων του αίματος, όπως είναι οι διάφορες μορφές της λευχαιμίας, αλλά και του καρκίνου του πνεύμονα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, η εξέταση θα κάνει διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια, γεγονός που αποδείχθηκε κατά τις κλινικές δοκιμές, στη διάρκεια των οποίων εντόπισε τον καρκίνο του πνεύμονα στο 50% των ασθενών που βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της ασθένειας και στο 100% εκείνων που έπασχαν από μια πιο προχωρημένη μορφή της.

Σύμφωνα με τον δρ Maximilian Diehn, επίκουρο καθηγητή ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και βασικό συντάκτη της επιστημονικής έκθεσης, η νέα μέθοδος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για την πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, επειδή τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται και πεθαίνουν συνεχώς, ακόμη και όταν η ασθένεια δεν έχει εμφανιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνοντας αφήνουν στο αίμα κάποιο τμήμα από το DNA τους, το οποίο αν οι επιστήμονες μάθουν να εντοπίζουν ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα που υπάρχουν, θα είναι σε θέση να ελέγχουν εγκαίρως όχι μόνο το μέγεθος του όγκου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι μεταλλάξεις των όγκων, καθώς και την αντίδραση του οργανισμού στη θεραπεία.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα