Από το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού

Από το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού
Από το πρώτο τρίμηνο του 2022 ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού

Στα πλαίσια της συνάντησης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη με Έλληνες Παραολυμπιονίκες στο ΟΑΚΑ πριν λίγες ημέρες, έγιναν νέες δηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού που αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Ο προσωπικός βοηθός είναι μια παροχή που προσφέρεται εδώ και χρόνια από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα άτομα με αναπηρία, και αποτελεί χρόνιο αίτημα των ατόμων με αναπηρία και στη χώρα μας. Στην ουσία πρόκειται για μια επιδότηση του κράτους ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να προσλάβουν έναν άνθρωπο που θα μπορεί να τα εξυπηρετεί για τις καθημερινές και έκτακτες ανάγκες τους.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες οικογένειες με ΑΜΕΑ αυτή τη στιγμή επωμίζονται οι ίδιες το κόστος ενός τέτοιου βοηθού, ενώ στην περίπτωση που το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί από την οικογένεια, συνήθως αναλαμβάνει συγκεκριμένο άτομο να φροντίζει το άτομο με αναπηρία. Με το νέο πρόγραμμα, ο θεσμός αυτός επισημοποιείται, εντάσσοντας τον βοηθό σε πρόγραμμα ασφαλιστικής και φορολογικής κάλυψης.
Οι αρχικές ανακοινώσεις του προγράμματος έγιναν το Μάρτιο του 2021 και έκαναν λόγο για 3000 δικαιούχους τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Σε άλλες δηλώσεις το καλοκαίρι αναφέρθηκε ότι αρχικά το πρόγραμμα θα αφορά 1000 άτομα, ωστόσο σε πρόσφατο ρεπορταζ της ΕΡΤ ακούστηκε ότι οι δικαιούχοι θα είναι 2000. Μέχρι το 2023, οι επιδοτούμενοι αναμένεται να φτάσουν τα 3000 άτομα με αναπηρία, ενώ το 2024 το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί Πανελλαδικά.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις, τα πρώτα vouchers θα δοθούν σε άτομα που θα κριθεί ότι τα έχουν περισσότερο ανάγκη, με βάση την κινητικότητα και λειτουργικότητα του ατόμου. Αρχικά έγινε λόγος και για επιδότηση ατόμων του περιβάλλοντος του ΑμεΑ, όπως συγγενείς και άτομα που ήδη έχουν αναλάβει την φροντίδα τους, όμως το κριτήριο αυτό λείπει ηχηρά από τις τελευταίες δηλώσεις. Δικαιούχοι του επιδόματος κατά την πιλοτική του φάση είναι ΑΜΕΑ 16-65 ετών. 
Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο είναι ακόμη αόριστο, μιας και δεν έχουν οριστεί επαρκώς οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια ή το ποσό του voucher. Μιας και η υλοποίηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες, αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο πρόγραμμα.
Glykouli.gr

Total
21
Shares
Σχετικά άρθρα