Διαβήτης και Καλοκαίρι

Καλοκαίρι, εκδρομές, διακοπές, βόλτες, βραδινές έξοδοι. Μπορούν οι άνθρωποι με διαβήτη να απολαύσουν με ασφάλεια αυτήν την γοητευτική εποχή του χρόνου;
travel-diabetic-640
travel-diabetic-640

Κι εγώ, που είμαι διαβητικός, πως θα απολαύσω το καλοκαίρι μου;
Καλοκαίρι, εκδρομές, διακοπές, βόλτες, βραδινές έξοδοι. Μπορούν οι άνθρωποι με διαβήτη να απολαύσουν με ασφάλεια αυτήν την γοητευτική εποχή του χρόνου;
Τι γίνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες; Τι πρέπει να προσέξω;
Την αφυδάτωση και την θερμοπληξία. Κινδυνεύετε και από τα δύο, όπως και τα άτομα χωρίς διαβήτη, αλλά με ορισμένες επισημάνσεις: η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την απορρόφηση της ινσουλίνης, για τον λόγο αυτό, αν θεραπεύεσαι με ινσουλίνη πρέπει να προσέχεις περισσότερο για τυχόν υπογλυκαιμίες.
Σε διαβητικούς με πολλά χρόνια διαβήτη ενδέχεται να είναι διαταραγμένο το σύστημα ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας, να μην έχουν αρκετή εφίδρωση και να αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας.
Επομένως πρέπει να πίνετε άφθονο νερό, μπορείτε να πίνετε αναψυκτικά με ασπαρτάμη ή στέβια, ενώ, αν προτιμήσετε χυμό, θα πρέπει να υπολογίσετε τους υδατάνθρακες που περιέχει.
Όποιο φάρμακο, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν χρησιμοποιείτε, πρέπει να ξέρετε πως χάνει μέρος της αποτελεσματικότητάς του, όταν εκτίθεται σε θερμοκρασίες υψηλότερες από αυτές που αναγράφονται στη συσκευασία του.
Ιδιαιτέρα ευαίσθητες στη ζέστη είναι οι ινσουλίνες, οι οποίες πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό χώρο. Εξίσου ευαίσθητες στη ζέστη είναι και οι ταινίες σακχάρου που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος μετρήσεις εξαιτίας της, αλλάκαι οι μετρητές σακχάρου και τα άλλα αναλώσιμα.
Μου αρέσει πολύ η θάλασσα, μπορώ να κολυμπάω χωρίς πρόβλημα;
Το κολύμπι ανεπιφύλακτα ταιριάζει σε όλα τα άτομα με διαβήτη, από τα παιδιά μέχρι εκείνους που έχουν επιπλοκές από τα μάτια ή νευροπάθεια.
Τα άτομα που κάνουν ινσουλίνη θα πρέπει να μετρήσουν το σάκχαρό τους δύο φορές πριν από την κολύμβηση και αν η πορεία του είναι πτωτική, έστω και αν δεν είναι χαμηλό, πρέπει να πιούν ένα χυμό πριν κολυμπήσουν.
Εάν είναι χαμηλές οι τιμές του σακχάρου, καλύτερα να πιείτε ένα χυμό με ζάχαρη.
Μην κολυμπάτε μόνοι – ούτε να κάνετε μόνοι σας θαλάσσια σπορ (ιδίως καταδύσεις, ψαροντούφεκο και γενικώς κάθε τι που εμπεριέχει βουτιά).
Προσοχή, προσοχή, προσοχή στα πόδια, από την καυτή άμμο ή από αιχμηρά αντικείμενα που είναι κρυμμένα στην παραλία ή τη θάλασσα. Για να αποφύγετε τραυματισμούς που δύσκολα επουλώνονται, ειδικά αν έχετε πρόβλημα στα αγγεία των κάτω άκρων, μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι στην παραλία
Παγωτό;
Το παγωτό μπορείτε να το γευθείτε, αρκεί να συνυπολογίζετε τις θερμίδες και τους υδατάνθρακες που περιέχει με τα άλλα είδη της διατροφής σας.
Κανείς δεν μπορεί να τρώει παγωτά κάθε μέρα. Ένα κοινό παγωτό εμπορίου περιέχει περίπου 25 γραμμάρια uδατανθράκων και περίπου 250 θερμίδες, τα παγωτά light έχουν περίπου 20 γραμμάρια υδατανθράκων και 100-150 θερμίδες.
Μην αντιμετωπίζετε την υπογλυκαιμία με παγωτό– ιδίως παγωτό σοκολάτα – διότι έχει πολλά λιπαρά που επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων. Μπορεί να αντικαταστήσει ένα από τα ενδιάμεσα γεύματα ή να καταναλωθεί πριν από άσκηση για πρόληψη της υπογλυκαιμίας.
Θα ήθελα να πάω μια εκδρομή… με αυτοκίνητο
Αν φύγετε για διακοπές, πάρτε μαζί 1,5 φορές περισσότερα φάρμακα, ταινίες και βελόνες μέτρησης απ’ ό,τι κανονικά θα χρησιμοποιούσατε, ώστε να μην «ξεμείνετε».
Αν σας τελειώσουν τα φάρμακα και δεν μπορείτε να αγοράσετε άλλα στον τόπο των διακοπών σας, κινδυνεύετε.
Αν παίρνετε ινσουλίνη, πρέπει να την μεταφέρετε και να την φυλάτε σε δροσερό μέρος (καλύτερα σε ισοθερμική τσάντα με παγοκύστες και στην πόρτα του ψυγείου, αντιστοίχως).
Μην αφήνετε ποτέ τα αντιδιαβητικά φάρμακα και αναλώσιμα μέσα στο αυτοκίνητο ούτε κάτω από την ομπρέλα. Χρειάζονται ισοθερμική τσάντα με παγοκύστη.
Αν παρουσιάσετε γαστρεντερίτιδα (εκδηλώνεται με εμέτους, διάρροια κτλ), να μετράτε πιο συχνά το σάκχαρό σας απo το συνηθισμένο. Αν σε δύο μετρήσεις είναι πάνω 240 mg/dl, πάρτε τηλέφωνο το γιατρό σας (η γαστρεντερίτιδα μπορεί να αφυδατώσει και να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου στους διαβητικούς).
Μεταφέρετε την ινσουλίνη, το μετρητή και τις ταινίες μέτρησης κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου και όχι στο πίσω τζάμι.
Σε περίπτωση στάσης και ανάλογα με τις συνθήκες πιθανώς να είναι χρήσιμη η μεταφορά της ινσουλίνης μαζί σας ειδικά αν η στάση είναι μεγάλης διάρκειας.
Μετράτε το σάκχαρο σας κάθε 4-6 ώρες. Θα πρέπει να έχετε πάντα πρόχειρο κάποιο ελαφρύ φαγητό (τοστ, φρούτα, χυμό).
Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να οδηγούν, αρκεί να προσέχουν την πιθανότητα υπογλυκαιμίας και να μην πάσχουν από σοβαρή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που περιορίζει την όραση.
Πριν την οδήγηση:
1. Μέτρησε πάντα το σάκχαρό σου
2. Μην ξεκινάς αν είσαι νηστικός
3. Μην ξεκινάς μετά έντονη σωματική δραστηριότητα, αν δεν έχεις φάει κάτι πριν.
4. Μην ξεκινάς μετά απο κατανάλωση οινοπνεύματος
Κατά την διάρκεια της οδήγησης να κάνεις ενδιάμεσες στάσεις για μέτρηση σακχάρου και να έχεις πάντα στο αυτοκίνητο ένα σνακ για περίπτωση υπογλυκαιμίας.
Αν αισθανθείς αδιαθεσία, σταμάτα αμέσως στην άκρη του δρόμου και φάε κάτι, ακόμη κι αν δεν μπορείς να μετρήσεις εκείνη την στιγμή το σάκχαρό σου.
Θα ήθελα να πάω μια εκδρομή…με αεροπλάνο
Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο φροντίστε όχι μόνο να πάρετε περισσότερη ινσουλίνη, σύριγγες, βελόνες, ταινίες μέτρησης αλλά και να τα κρατήσετε στη χειραποσκευή σας σε περίπτωση που έχετε καθυστέρηση στην πτήση ή χάσετε τη βαλίτσα σας.
Έχετε πάντα μαζί σας λίγα μπισκότα ή φρυγανιές.
Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη είναι επιβεβλημένο να προσκομίσουν στους υπεύθυνους ασφαλείας του αεροδρομίου γνωμάτευση από το θεράποντα ιατρό τους που να πιστοποιεί τη χορήγηση ινσουλίνης και το είδος αυτής ώστε ο ασθενής να μπορεί να κρατήσει στη χειραποσκευή του ινσουλίνη, σύριγγες, βελόνες και ταινίες μέτρησης.
Ενημερώστε κάποιον από το πλήρωμα πως έχετε διαβήτη ειδικά αν ταξιδεύετε μόνοι σας.
Σε περίπτωση υπερπόντιου ταξιδιού θα χρειαστεί αναπροσαρμογή της δόσης ινσουλίνης ανάλογα με την τοπική ώρα.
Αν μετακινείστε σε διαφορετική χρονική ζώνη ίσως είναι χρήσιμο να φέρετε για τις πρώτες ημέρες και ένα δεύτερο ρολόι ρυθμισμένο σε ώρα Ελλάδας.
Πίνετε αρκετή ποσότητα νερού για να αποφύγετε την αφυδάτωση από τον ξηρό αέρα της καμπίνας.
Εάν κάνετε υπερατλαντικό ταξίδι, πρέπει να αναπροσαρμόσετε τη δόση ινσουλίνης σας.
Αν ταξιδεύετε δυτικά (π.χ. ΗΠΑ) θα κάνετε κανονικά την πρωινή σας και βραδινή σας δόση και 18 ώρες μετά την αναχώρησή σας θα κάνετε το 1/3 της συνηθισμένης πρωινής δόσης συνοδευόμενη από ένα μικρό γεύμα. Την επόμενη πρώτη μέρα της παραμονής θα συνεχίσετε κανονικά τις δόσεις ινσουλίνης.
Αν ταξιδεύετε σε χώρες της Ανατολής, θα κάνετε κανονικά τη συνηθισμένη πρωινή και βραδινή δόση και το πρώτο πρωινό στη χώρα προορισμού, θα κάνετε τα 2/3 της πρωινής δόσης, ενώ το βράδυ θα κάνετε τη βραδινή σας και το 1/3 της δόσης εάν το σάκχαρο είναι άνω των 240. Τη δεύτερη μέρα θα κάνετε τις συνηθισμένες δόσεις.
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Γράφει η Dr Δέσποινα Καραγιάννη
παθολόγος-διαβητολόγος

Μεταμορφώσεως 29
Καλαμαριά Θεσ/νίκη
2310 430795 6932530082

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα