Μια ανασκόπιση στη χρονιά που μας πέρασε

Μια ανασκόπιση στη χρονιά που μας πέρασε
Μια ανασκόπιση στη χρονιά που μας πέρασε

Το 2020 μας αφήνει με την πικρή γεύση της πανδημίας, του κορωνοϊού και της καραντίνας, της απομόνωσης και της αγωνίας. Οι άνθρωποι με διαβήτη βρέθηκαν ξεκρέμαστοι στη μέση μιας κατάστασης άμεσα απειλητικής για την υγεία, ουσιαστικά ευπαθείς στο νέο ιό, τυπικά απροστάτευτοι από μέρους της πολιτείας η οποία έστρεψε το βλέμμα της μακριά από τις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της κοινότητας.
Μέσα στο γκρίζο τοπίο όμως, υπήρξαν και θετικά σημεία και σε αυτά θα εστιάσουμε σήμερα για να ευχηθούμε το 2021 να φέρει ισορροπία και χαρά σε όλον τον κόσμο.
Το περασμένο Ιανουάριο παρουσιάσαμε στο Γλυκούλι το τεχνητό πάγκρεας με δύο ορμόνες, ινσουλίνη και γλυκαγόνη, που στοχεύει στην μείωση των υπογλυκαιμιών. Τον ίδιο μήνα παρουσιάσαμε τη νέα συσκευή της BioSense που μετρά τα επίπεδα των κετόνων στην αναπνοή, επιτρέποντας στους διαβητικούς εύκολες και γρήγορες μετρήσεις χωρίς τρυπήματα. Επίσης παρουσιάσαμε την αντλία T:slim της Tandem, το πρώτο και μοναδικό σύστημα που σε συνδυασμό με την προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης, χορηγεί αυτόματα διορθωτικές δόσεις bolus.

Χάρτινο επίθεμα που ανιχνεύει τον προδιαβήτη δημιούργησαν ερευνητές από το Τόκυο
Χάρτινο επίθεμα που ανιχνεύει τον προδιαβήτη δημιούργησαν ερευνητές από το Τόκυο
Το Φεβρουάριο είχαμε την ημερίδα σχετικά με το Νεανικό Διαβήτη που έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ παρουσιάσαμε τη μελέτη της Ιατρικής Σχολή Icahn στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, ερευνητές της οποίας ανακάλυψαν έναν νέο συνδυασμό φαρμάκων που προκαλεί τον μεγαλύτερο ρυθμό αναπαραγωγής ανθρώπινων βήτα κυττάρων που έχει παρατηρηθεί ποτέ, χωρίς να βλάπτουν τα περισσότερα άλλα κύτταρα του σώματος.
Η πανδημία έφερε ένα θετικό στη χώρα μας, και αυτό ήταν ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με την καθιέρωση της άυλης συνταγογράφησης και την ψηφιοποίηση των συστημάτων του ΕΟΠΥΥ. Πρόοδος στην κατανόηση του διαβήτη έγινε με την ανακάλυψη ότι ο διαβήτης τύπου 1 χωρίζεται σε δύο ενδότυπους ανάλογα με την ηλικία στην οποία έγινε η διάγνωση και η διαδικασία με την οποία έφτασε ο οργανισμός στο διαβήτη. Επίπλέον, παρουσιάσαμε ένα νέο επίθεμα το οποίο αποτρέπει την υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη.
Νέα συσκευή της BioSense μετρά τα επίπεδα των κετόνων στην αναπνοή
Νέα συσκευή της BioSense μετρά τα επίπεδα των κετόνων στην αναπνοή
Το νέο φάρμακο που εγκρίθηκε στην Ευρώπη είναι το Rybelsus, το πρώτο χάπι αγωνιστών GLP-1, ενώ ήρθαν τα νέα ότι το Farxiga είναι αποτελεσματικό κατά της νεφροπάθειας. Τον Μάιο ανακοινώθηκε ότι ήταν επιτυχής η πρώτη φάση κλινικών δοκιμών του αντίστροφου εμβολίου που «επανεκπαιδεύει» το ανοσποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται στα βήτα κύτταρα. Από Σουηδία και Φινλανδία ήρθε η είδηση ενός εμβολίου που οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1.
Τον Ιούνιο μάθαμε ότι η Novo Nordisk ετοιμάζει εβδομαδίαια ένεση ινσουλίνης για άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ είχαμε νέα από την έρευνα TEDDY που μελετά ποιοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά. Από πλευράς τεχνολογίας, έγινε διαθέσιμη και στην Ελλάδα η εφραμογή Freestyle LibreLink, που επιτρέπει στους χρήστες του συστήματος διαρκούς καταγραφής γλυκόζης Libre να κάνουν μετρήσεις με το κινητό τους τηλέφωνο. Στις ΗΠΑ ερευνητές κατασκεύασαν Τ κύτταρα που ελπίζουν ότι θα αποτρέπουν την επίθεση του ανοσοποιητικού στο πάγκρεας.
πάγκρεας διπλής ορμόνης
Το πάγκρεας διπλής ορμόνης
Τον Ιούλιο παρουσιάσαμε το επίθεμα ινσουλίνης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την αντλία, το cgm και τις ενέσεις ινσουλίνης, ενώ η Betalin Therapeutics ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τις δοκιμές του τεχνητού της παγκρέατος σε ανθρώπους.
Ερευνητές από το Salk Institute στις ΗΠΑ κατασκεύασαν τα πρώτα κύτταρα που μπορούν να μεταμοσχευθούν και να αποφύγουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, και ερευνητές από το Τόκιο κατασκεύασαν χάρτινο επίθεμα που μπορεί και ανιχνεύει τον προδιαβήτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο κατασκεύασαν το πρώτο δερματικό επίθεμα που έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει την υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο κατασκεύασαν το πρώτο δερματικό επίθεμα που έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει την υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη
Η Diasome Pharmaceuticals δημιούργησε μικροσκοπικά κυστίδια που μπορούν να αναμειχθούν με την ινσουλίνη και να μειώσουν τις μεταβολές της γλυκόζης, ενώ Καναδοί ερευνητές κατάφεραν να θεραπεύσουν διαβητικά ποντίκια με κύτταρα που κατασκεύασαν από το αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και 2, και πιο πρόσφατα παρουσιάσαμε μια νέα συσκευή που μπορεί και ανιχνεύει χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίκνος στην αναπνοή.
Τέλος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν μόριο ινσουλίνης που μπορεί και προσαρμόζει τη δράση του ανάλογα με το σάκχαρο του αίματος.
Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν την ώρα που στις ειδήσεις κυριαρχούσε η κατάσταση της πανδημίας, και ελπίζουμε ότι με τη νέα χρόνια θα έχουμε ακόμη περισσότερες εξελίξεις στον αγώνα για την εύρεση θεραπείας και την ανάπτυξη φαρμάκων και νέων τεχνολογιών που κάνουν την ζωή μας ευκολότερη.
Από την ομάδα Glykouli.gr, σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή χρονιά!
Glykouli.gr

Total
76
Shares
Σχετικά άρθρα