Νέα συσκευή μέτρησης σακχάρου στο σάλιο

Μία πολύ ευαίσθητη συσκευή η οποία θεωρούν ότι θα μπορεί να μετρά τις συγκεντρώσεις του σακχάρου στο σάλιο των ασθενών, ανέπτυξαν ερευνητές.
saliva
saliva

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ ανέπτυξαν μία πολύ ευαίσθητη συσκευή η οποία θεωρούν ότι θα μπορεί να μετρά τις συγκεντρώσεις του σακχάρου στο σάλιο των ασθενών.
Εάν οι μετρήσεις αποδειχθούν ακριβείς, τότε σύντομα η μέτρηση σακχάρου με τρύπημα αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας που ανέπτυξε τη συσκευή και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, Domenico Pacifici, οι συγκεντρώσεις του σακχάρου στο σάλιο είναι 100 φορές χαμηλότερες από ό,τι στο αίμα.
Παράλληλα, η μέτρηση μέσω του σάλιου είναι δύσκολη, καθώς ενώ κατά 99% αποτελείται από νερό, στο υπόλοιπό 1% υπάρχουν ένζυμα, άλατα και άλλα συστατικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αισθητήρα.
Προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία ειδική χρωστική ώστε να μπορεί ο αισθητήρας να αναγνωρίζει το ζάχαρο (γλυκόζη) ανάμεσα στα άλλα συστατικά του σάλιου.
Σύντομα, αναμένεται να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους και αν τα αποτελέσματα είναι καλά τότε οι διαβητικοί θα έχουν στη διάθεσή τους μία μη επεμβατική μέθοδο για να μετράνε τα επίπεδα σακχάρου.
πηγή: onmed.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα