Νέα μέθοδος ανιχνεύει τον διαβήτη τύπου 2, χρόνια πριν εκδηλωθεί

Νέα μέθοδο διάγνωσης του διαβήτη,  χρόνια προτού εκδηλωθεί, ανακάλυψαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Kings College του Λονδίνου.
Ανάλυση αίματος
Ανάλυση αίματος

Νέα μέθοδο διάγνωσης του διαβήτη, έως και δύο χρόνια προτού εκδηλωθεί ανακάλυψαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Kings College του Λονδίνου.
Πρόκειται για μια εξέταση αίματος, που δεν θα ανιχνεύει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, όπως γίνεται σήμερα για να διαπιστωθεί εάν το άτομο πάσχει από διαβήτη, αλλά θα εντοπίζει άλλες παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό, όπως τα επίπεδα των μορίων λίπους. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι μεγάλη, καθώς όταν πλέον τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, μπορεί να έχουν ήδη υποστεί βλάβες σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, τύφλωσης ή εγκεφαλικού που οφείλεται σε διαβήτη. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί δύο χρόνια 100 γυναίκες που ανήκαν σε ομάδες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου, των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν φυσιολογικά. Είχαν, όμως, διαφορές σε άλλα συστατικά του αίματος, όπως στα λιπίδια, ορισμένες πρωτεΐνες και τη βιταμίνη D.
Ακόμη, οι γυναίκες που είχαν επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, είχαν μεγαλύτερα προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες τους. Είναι ενδεικτικό ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον διαβήτη σχετίζονται με την κακή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Από τη στιγμή που η εξέταση αίματος θα δείχνει ότι κάποιος θα νοσήσει από διαβήτη μέσα στα επόμενα χρόνια, θα μπορέσει να ακολουθήσει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία ώστε να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες. Ακόμη, η συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου φαρμάκων για τον διαβήτη Τύπου 2.
πηγή: ethnos.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Επικίνδυνο το “ζάχαρο” για το μωρό πριν την εγκυμοσύνη

Εξαιρετικά επικίνδυνο για το έμβρυο είναι όταν η μητέρα έχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή όπως κοινά λέγεται "ζάχαρο" στο αίμα της. Εάν το "ζάχαρο" δεν είναι ρυθμισμένο καλά πριν από την σύλληψη, τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια ή ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.