Το Μήλο

Από τον απαγορευμένο καρπό των Πρωτόπλαστων, το Νεύτωνα, ως και τα τελευταία προϊόντα του Steve Jobs, το μήλο έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανθρώπινη ιστορία. 
μήλο
μήλο

Από τον απαγορευμένο καρπό των Πρωτόπλαστων, το Νεύτωνα, ως και τα τελευταία προϊόντα του Steve Jobs, το μήλο έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην ανθρώπινη ιστορία. Η μηλιά (επιστημονικά: Μηλέα η ήμερος, Malus domestica) ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και αποτελεί σήμερα το πιο διαδεδομένο οπωροφόρο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 50% των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων.
Η μηλιά είναι δέντρο κυρίως των ψυχρών και υγρών περιοχών. Ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους, τόσο σε άγρια όσο και σε καλλιεργούμενη μορφή, και η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο: μηλεώνες απαντώνται ακόμη και στη Σιβηρία, όπου η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να πέσει στους -40 βαθμούς Κελσίου! Στην Ελλάδα, καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.
Τα μήλα ωριμάζουν το φθινόπωρο και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm). Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η Golden Delicious και οι διάφορες κόκκινες ποικιλίες Delicious αμερικανικής προέλευσης, η Mutsu ιαπωνικής προέλευσης και η Granny Smith αυστραλιανής προέλευσης.
Σύνθεση ανά μερίδα (για ένα μήλο μεσαίου μεγέθους, 182 γρ., με τη φλούδα)

  • Θερμίδες 100 kcal
  • Λιπαρά 0 g
  • Πρωτεΐνες 0 g
  • Υδατάνθρακες 25 g (εκ των οποίων Φυτικές Ίνες: 4 g/ Σάκχαρα: 19 g)
  • Σίδηρος 0,15 mg (1,5%)
  • Ασβέστιο 11 mg (2%)
  • Φώσφορος 20 mg (1,5%)
  • Μαγνήσιο 9 mg (3%)
  • Ποτάσσιο 200 mg (6%)
  • Νάτριο 1,5 mg
  • Βιταμίνη Α 2%
  • Βιταμίνη C 14% (8 mg)
  • Βιταμίνη Κ 4%
  • Βιταμίνη Β6 4%

(Τα ποσοστά υπολογίζονται με βάση τις καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα, σε μια δίαιτα 2000 θερμίδων)
Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Eνα ή περισσότερα μήλα την ημέρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο Aλτσχάιμερ. Eρευνητές βρήκαν ότι η χημική ουσία κερσετίνη που είναι άφθονη στα μήλα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα του εγκεφάλου. Iσχυρότερη και από αυτήν της βιταμίνης C. Eτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατανάλωση φρέσκων μήλων με τη φλούδα τους μπορεί να είναι μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου. Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών.

πράσινο μήλο
πράσινο μήλο
Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα, με καθαρή μυρωδιά. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά. Aποφεύγετε να τα αφήνετε για πολύ καιρό έξω από το ψυγείο, γιατί θα μαραθούν και η φλούδα τους θα ζαρώσει. Προτιμήστε ελληνικές ποικιλίες. Απαραίτητο, όμως, κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα και τα ξινόμηλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Aν δε θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, διαλέξετε ένα δροσερό μέρος. Kαλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, ώστε να καταναλώνονται άμεσα. Tα καθαρισμένα μήλα ύστερα από λίγα λεπτά παίρνουν ένα καφετί χρώμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα του ενζυμικού μαυρίσματος. Για να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού. Aν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια γιατί διαλύονται εύκολα.
Απολαύστε αυτό το τόσο γνώριμο φρούτο είτε μόνο του, είτε σαν συστατικό σε φρουτοσαλάτα ή και σε κανονική σαλάτα. Συνιστάται να το καταναλώνετε ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες. Ακόμα και τον χυμό του μπορούμε να γευτούμε. Επίσης αποτελεί ένα υπέροχο γλυκό με την μορφή της μηλόπιτας. Ιδανική γευστική επιλογή αποτελεί το ψημένο μήλο στο φούρνο, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.
Γιατί πρέπει να τρώμε ένα μήλο τουλάχιστον την ημέρα:
– γιατί έχει λίγες θερμίδες και καθόλου λιπαρά, αποτελώντας έτσι ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα.
– γιατί οι αδιάλυτες ίνες και οι πολυφαινόλες που περιέχονται σ’ αυτό, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL – χοληστερίνης, στην βελτίωση του πεπτικού συστήματος άρα και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
– γιατί λόγω της βιταμίνης C και των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι των εκφυλιστικών ασθενειών, και καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος
– γιατί οι διαλυτές ίνες που περιέχει (πηκτίνη), βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
– γιατί τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο μήλο ενισχύουν τα οστά παρέχοντας προστασία έναντι της οστεοπόρωσης (ιδιαίτερα καλό για τις γυναίκες)
– γιατί οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καθαρίζουν το αίμα και ωφελούν τους νεφρούς και το συκώτι
– γιατί βοηθά στην υγιεινή των δοντιών (ιδιαίτερα αν καταναλώνεται μαζί με την φλούδα αφού πλυθεί προσεκτικά), παρέχοντας προστατευτική δράση έναντι της ουλίτιδας.
Πηγή: diatrofi.gr

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα

Μαστίχα, η θαυματουργή

Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά. Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

alcohol
Περισσότερα

Πως επηρεάζει το αλκοόλ τον οργανισμό

Είναι γεγονός ότι η λογική κατανάλωση αλκοόλ μας χαλαρώνει, βελτιώνει την ψυχική διάθεση, βοηθάει τις κοινωνικές μας επαφές και σε τελική ανάλυση προστατεύει την καρδιά μας. Προσοχή ομως ο όρος-κλειδί εδώ είναι η «λογική κατανάλωση αλκοόλ».