Φράουλα: Για ομορφιά, υγεία και ανάλαφρο σώμα!

Φράουλα: Για ομορφιά, υγεία και ανάλαφρο σώμα! - Glykouli.Gr

Το αγαπημένο μας εποχιακό φρούτο έχει πολλά να μας προσφέρει -ακόμα και στη διαχείριση του διαβήτη μας!
Φρούτο συνδεδεμένο με την αγάπη και τον έρωτα θεωρείται η φράουλα. Το ζοφερό κόκκινο χρώμα της (το χρώμα του πάθους) και το σχήμα της που θυμίζει καρδιά ενισχύουν τη φημολογία αυτή. Το μικρό κόκκινο φρούτο με τους κίτρινους σπόρους στην επιφάνεια και το φυλλώδες πράσινο κάλυμμα στην κορυφή έχει γίνει ταινία από τον Ingmar Bergman (Άγριες Φράουλες), ενώ στο Βέλγιο υπάρχει μουσείο αφιερωμένο σε αυτές. Όπως θα δούμε παρακάτω, η υψηλή διατροφική της αξία, της δίνει δικαίως τη φήμη του «ερωτικού φρούτου».
Ας δούμε αναλυτικά τη διατροφική αξία της φράουλας:
Το σκούρο κόκκινο χρώμα
Οι φράουλες οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους στις φαινόλες που περιέχουν με κυρίαρχη την ανθοκυανίνη. Οι φαινόλες, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες C και Α δρουν ενάντια στον καρκίνο και έχουν καρδιοπροστατευτική και αντιοξειδωτική δράση.
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C
Ένα φλιτζάνι φράουλες (περίπου 5-8) καθημερινά μας δίνει περισσότερη βιταμίνη C από την ημερήσια συνιστώμενη δόση. Η βιταμίνη C θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων. Έχει επίσης ενεργή δράση στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και των δοντιών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται ταυτόχρονα με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (συκώτι). Για το λόγο αυτό είναι βαρύνουσας σημασίας η ταυτόχρονη κατανάλωση της με φυτικές πηγές σιδήρου όπως είναι οι φακές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο ο οποίος δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Σχετικές έρευνες αναφέρουν επίσης ότι η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να σχετίζεται με την υπερκόπωση.
Φράουλα: Για ομορφιά, υγεία και ανάλαφρο σώμα! - Glykouli.GrΓια την υγεία των ματιών
Η βιταμίνη Α ενισχύει την όραση καθώς συμβάλλει στον σχηματισμό φωτοευαίσθητων συστατικών του οφθαλμού. Μια πιθανή έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία προσαρμογής του οφθαλμού στο σκοτάδι καθώς και ξηροφθαλμία.
Λέγεται μάλιστα ότι η επαρκής πρόσληψή της μπορεί να διατηρήσει την υγεία την όρασης αποτρέποντας την εμφάνιση καταρράκτη και ωχράς κηλίδας.
Δράση ενάντια στη δυσκοιλιότητα
Οι φράουλες, όπως και όλα τα φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες αποτελούν το «κλειδί» για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα αφού είναι αυτές που επιταχύνουν τη διέλευση των τροφών από το γαστρεντερικό σύστημα. Το γεγονός ότι οι φράουλες καταναλώνονται με τη φλούδα τους μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δράση τους διότι οι φυτικές ίνες που περιέχει ένα τρόφιμο βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη φλούδα του.
Την πλούσια διατροφική σύσταση της φράουλας έρχονται να συμπληρώσουν η υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό (90%), βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και ιώδιο -το τελευταίο μάλιστα είναι πολύ χρήσιμο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.  Οι φράουλες περιέχουν επίσης κάλιο και μαγνήσιο, που συνεισφέρουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Η διατροφική σύσταση της φράουλας φαίνεται αναλυτικά παρακάτω (Περιεκτικότητα στα 100 g – σύμφωνα με τους πίνακες ελληνικής σύστασης τροφίμων)
Πρωτεΐνη 0.7g
Υδατάνθρακές 5.4g
Νερό 89.8g
Διαιτητικές ίνες 1.52g
Ασβέστιο (Ca) 25mg
Κάλλιο (Κ) 104mg
Μαγνήσιο (Mg) 13mg
Νάτριο (Na) 2mg
Σελήνιο (Se) 4.4mg
Σίδηρος (Fe) 0.6mg
Φώσφορος (P) 66mg
Χρώμιο (Cr) 2.9mg
Στην υπηρεσία την ομορφιάς
Οι φράουλες, από τα βάθη των αιώνων, χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λοσιόν για το δέρμα, επιθεμάτων για εγκαύματα καθώς και για την λεύκανση των δοντιών. Έχει τονωτική και αναζωογονητική δράση για την επιδερμίδα. Σε αυτό συνεισφέρει κατά κύριο λόγο η βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Λέγεται μάλιστα ότι η ίδια βιταμίνη καταπολεμά τα σημάδια της ακμής ενώ προλαμβάνει την εμφάνισή της.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε μια έρευνα η οποία έλαβε χώρα στη Νέα Γουινέα και στην Παραγουάη, σε δύο σημεία του πλανήτη όπου δεν υπήρχε ίχνος ακμής και συμμετείχαν έφηβοι. Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν το διαιτολόγιο των συμμετεχόντων ανακάλυψαν πως ήταν πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και φτωχό σε επεξεργασμένες τροφές (άσπρη ζάχαρη, ψωμί). Όταν τα ίδια άτομα μεταφέρθηκαν σε περιοχές του δυτικού κόσμου και ξεκίνησαν να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές παρουσίασαν προβλήματα ακμής.
Τι θα πρέπει να προσέχετε
– Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι’ αυτό να προτιμάτε τις βιολογικές.
– Να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν διότι είναι ευαίσθητο φρούτο.
– Δε τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες.
– Διατηρούνται ολόκληρες στο ψυγείο σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο έως και δύο μέρες.
– Κατά την αγορά τους προσέχουμε να μην είναι ζαρωμένες και αλλοιωμένες και επιλέγουμε τις πιο μικρές σε μέγεθος.
– Να πλένονται καλά πριν την κατανάλωση.
Πηγή: flowmagazine.gr
Φράουλα: Για ομορφιά, υγεία και ανάλαφρο σώμα! - Glykouli.Gr
Και για ό,τι αφορά τη σχέση τους με το διαβήτη, μεταφράζουμε εδώ απόσπασμα από το HealthyEating!
Μερικά φρούτα περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα υδατανθράκων, που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς. Οι φράουλες, όπως και τα περισσότερα berries, περιέχουν πολύ λιγότερους υδατάνθρακες ανά μερίδα, και αποτελούν ιδανική διατροφική επιλογή για όσους νοσούν με την ασθένεια. Για παράδειγμα, μια γενναία μερίδα φράουλες (ένα γεμάτο φλιτζάνι) διαθέτει μόνο 11g υδατάνθρακες, μεταξύ των οποίων 2,9g φυτικών ινών!
Διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως και τα υπόλοιπα berries (μούρα, βατόμουρα, κράνμπερι κλπ.): αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακές τους απελευθερώνονται αργά, και βοηθούν έτσι στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του διαβήτη.
Επιπλέον, οι φράουλες αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών: τα φυσικά εκείνα συστατικά που εντοπίζονται σε πληθώρα φρούτων και λαχανικών και μας προστατεύουν από τις χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 στην επιθεώρηση “Diabetes“, η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών από φρούτα και λαχανικά, σαν τις φράουλες, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη. Ακόμα κι αν έχετε ήδη διαγνωσθεί με την ασθένεια, η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης αντιοξειδωτικών με την προσθήκη της φράουλας στο καθημερινό διαιτολόγιό σας μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση πολλών συνηθισμένων επιπλοκών που συνδέονται με το διαβητη -ιδιαίτερα τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ιδέες:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε με ευκολία κάποιες από τις καθημερινές μερίδες φρούτων με φράουλες, για να ωφεληθείτε από τους υγιείς υδατάνθρακές τους και τα αντιοξειδωτικά -θυμηθείτε όμως να διατηρείτε την ποικιλία σε φρούτα στο διαιτολόγιό σας. Προσθέστε τις φράουλες στο πρωινό σας γεύμα, με τα δημητριακά ή το γιαούρτι, ή και στο κυρίως γεύμα σας με μια έξυπνη συνταγή. Μπορείτε επίσης να τις καταναλώνετε σαν σνακ μαζί με τυρί cottage, αυξάνοντας έτσι την πρόσληψή σας και σε πρωτεϊνες. Αν τις βουτήξετε σε σκούρα σοκολάτα, έχετε ένα υπέροχο επιδόρπιο φιλικό προς το διαβήτη σας, για να ευχαριστήσετε τον ουρανίσκο σας χωρίς να αυξήσετε πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα!

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
flour_gluten-free
Περισσότερα

Άλευρα χωρίς γλουτένη

Είναι άξιο θαυμασμού το πόσα είδη αλεύρων χωρίς γλουτένη υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γνωρίζοντας και την ιδιαίτερη υφή, αρωμα, συμπεριφορά του καθενός στα εδέσματά μας.