Οι επιστήμονες συγκρίνουν το διαβήτη με το AIDS

Μια νέα μελέτη καταδεικνύει πως τις δύο αυτές σοβαρές ασθένειες συνδέουν σημαντικές στατιστικές ομοιότητες…
Diabetes Aids
Diabetes Aids
Θα πίστευε κανείς ότι οι δύο ασθένειες δεν έχουν τίποτα κοινό, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Annals of Internal Medicine καταδεικνύει πως στην πραγματικότητα τις συνδέουν σημαντικές στατιστικές ομοιότητες.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 30% των ενηλίκων που πάσχουν από διαβήτη δεν έχουν λάβει επίσημη διάγνωση. Το ίδιο ποσοστό μη διαγνωσμένων περιστατικών παρατηρείται στις ΗΠΑ και για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV.
Και στις δύο περιπτώσεις, μόλις το 20% των ασθενών λαμβάνουν ικανοποιητική θεραπεία και περίθαλψη, αναφέρει η μελέτη.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο cascade of care, στην οποία συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν στην περίθαλψη των ασθενών για μια συγκεκριμένη νόσο. Η μέθοδος χρησιμοποιείται ώστε να παρακολουθείται και να καθοδηγείται η θεραπεία των ασθενών με HIV/AIDS.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέα μελέτης, η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά για άλλη νόσο πλην του HIV/AIDS.
Προέκυψαν αρκετές ομοιότητες μεταξύ διαβήτη και HIV/AIDS από την αντιπαραβολική μελέτη των δύο ασθενειών. Αρχικά, οι επιπτώσεις είναι σοβαρότατες για τους ασθενείς που δε λαμβάνουν θεραπεία. Η λοίμωξη από τον HIV έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού κι έτσι οι ασθενείς είναι επιρρεπείς σε πληθώρα άλλων προβλημάτων υγείας. Στην περίπτωση του διαβήτη, όταν δεν χορηγείται η απαραίτητη θεραπεία παρατηρούνται συχνά προβλήματα στα νεφρά, την καρδιά ή και τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς που έχουν λάβει διάγνωση για διαβήτη δεν έχουν επισκεφθεί το γιατρό τους εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ακόμη περισσότεροι δε λαμβάνουν σωστή φαρμακευτική αγωγή.
Οι συνέπειες της ανεπαρκούς θεραπείας και για τις δύο προαναφερθείσες ασθένειες υποδεικνύουν ότι μπορούν να βρεθούν κοινές λύσεις στις δύο περιπτώσεις.
Πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους παροχείς υγείας προς την κατεύθυνση της προκαταρκτικής εξέτασης και αντιμετώπισης του διαβήτη, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Οι δύο ασθένειες παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες, επειδή και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς πρέπει να δρουν προληπτικά και αποτρεπτικά», τονίζει ο ερευνητής Mohammed Ali από το Πανεπιστήμιο Έμορι των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως «ο καλός ασθενής μπορεί να αποφύγει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες που συνοδεύουν το διαβήτη ή τη λοίμωξη από τον HIV».
Πηγή: onmed.gr
Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Μια νέα έρευνα εξετάζει πόσο αποτελεσματικός είναι ο τύπος «σταδιακής θεραπείας» για τη διαβητική οφθαλμική νόσο

Μελέτη για το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας εξετάζει τη διαφορά των φθηνών και ακριβότερων φαρμάκων, ψάχνοντας το καλύτερο δυνατό σχήμα
Περισσότερα

Μια νέα μελέτη εξετάζει πώς η όσφρηση και η όραση ενός γεύματος επηρεάζουν την έκκρισης ινσουλίνης ήδη πριν την κατανάλωση της τροφής

Και μόνο η απλή θέαση ενός γεύματος πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο που επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης