Αυτή η συνταγή είναι πεντανόστιμη και πανεύκολη -θα χρειαστείτε όμως μερικά εργαλεία!
Για να κάνετε ωμό αλεύρι βρώμης, πρέπει να πάρετε ολόκληρους σπόρους βρώμης και να τους θρυμματίσετε σε ένα δυνατό μπλέντερ-grinder. Αν δεν έχετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να πάρετε αλεύρι βρώμης αγοραστό, αλλά δεν θα είναι ωμό γιατί θα έχει υποστεί ζεμάτισμα για λόγους συντήρησης. Χρειάζεστε επίσης έναν αφυγραντή για το “ψήσιμο″, αλλά πάλι και χωρίς αφυγραντή τα πράγματα είναι εύκολα: ένας θερμός (περίπου 40οC) φούρνος, σβηστός με μόνο αναμμένο το φώς και τον αέρα θα λειτουργήσει.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 60 περίπου μελομακάρονα
Βαθμός Δυσκολίας: 3/5
Κόστος: 2/5
Υλικά
- 2 1/2 κούπες αλεύρι βρώμης
- 2 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
- 400 γρ. ωμά καρύδια
- 1 κ.σ. κανέλλα σκόνη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
- 1 κούπα σιρόπι αγαύης
- 1/2 κούπα πορτοκαλάδα
- τρίμμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Για να φτιάξετε το αρωματισμένο σιρόπι αγαύης:
Για να αρωματίσετε το σιρόπι αγαύης, προσθέστε μέσα στο μπουκάλι του ένα στικ κανέλλας και μερικά γαρύφαλλα και αφήστε το για τουλάχιστον 24 ώρες.
Για τα μελομακάρονα:
1. Χωρίζουμε τα καρύδια σε μερίδες των 200 γρ. Βάζουμε 5 x 200 γρ. στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πούδρα. Τα άλλα 200 γρ. τα χτυπάμε στο μούλτι ελάχιστα, απλά να κοπούν σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ στην άκρη.
2. Αναμειγνύουμε τα καρύδια που έχουμε τρίψει ψιλά-ψιλά μαζί με το αλεύρι βρώμης, τον αλεσμένο λιναρόσπορο και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια ανακατεύουμε την πορτοκαλάδα με το σιρόπι αγαύης και το τρίμμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το ξηρό μείγμα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ζυμάρι.
3. Το αφήνουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια παίρνουμε ένα κουτάλι σούπας για να μετράμε τη ζύμη. Για να φτιάξουμε 1 μπισκότο, παίρνουμε μια κουταλιά από τη ζύμη και πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια μας.
4. Στη συνέχεια βουτάμε μέσα στα σπασμένα καρύδια και μεταφέρουμε στο δισκάκι του αφυγραντή που έχουμε τοποθετήσει από πάνω λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας πάνω στο μελομακάρονο. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
5. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε 2 δισκάκια στον αφυγραντή και τα αποξηρένουμε στους 41 βαθμούς Κελσίου για 6-10 ώρες. Αφού είναι έτοιμα, στάζουμε λίγο σιρόπι αγαύης πάνω σε κάθε μελομακάρονο και σερβίρουμε.
Πηγή: homefood.gr