Ratatouille με βινεγκρέτ ψητής ντομάτας

ratatouille
ratatouille

Το παραδοσιακό ratatouille είναι ένα μείγμα μελιτζάνας, κρεμμυδιού, κολοκυθιού, πιπεριάς και ντομάτας, σιγοβρασμένου σε κατσαρόλα με σκόρδο και βότανα.
Σε αυτή την έκδοση προ­σθέτουμε ψητές πιπεριές και ξύσμα λεμονιού!
Χρήσιμες Πληροφορίες
Μερίδες: 6 (περίπου ένα φλιτζάνι η καθεμιά)
Θερμίδες: 79/ μερίδα
Υδατάνθρακες: 10 g/ μερίδα
Χοληστερόλη: 0 mg/ μερίδα
Πρωτεΐνη: 2 g/ μερίδα
Νάτριο: 102 mg/ μερίδα
Ίνες: 4 g/ μερίδα
Κάλιο: 387 mg/ μερίδα
Ασβέστιο: 21 mg/ μερίδα
Συνολικό λίπος: 4 g/ μερίδα
Κορεσμένα λιπαρά: 1 g/ μερίδα
Ακόρεστο λίπος: 3 g/ μερίδα
Βαθμός Δυσκολίας: 2/5
Κόστος: 2/5
Υλικά

  • 1 μελιτζάνα περίπου 0,5 κιλ, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
  • 7 κ.γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κολοκύθια, συνολικού βάρους 1/4 κιλ. περίπου, κομμένα σε κύβους ενός εκατοστού
  • 2 ντομάτες βιολογικές κομμένες στη μέση
  • 1 κίτρινη πιπεριά, ψητή και χωρίς σπόρια
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψητή και χωρίς σπόρια
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1/4 φλ. μπαλσάμικο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι χαμηλού νατρίου
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος βασιλικός
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση
1. Βάλτε μία σχάρα στη χαμηλή θέση και μια άλλη στη μέση του φούρνου και προ­θερμάνετε στους 230 βαθμούς.
2. Αλείψτε ελαφρά 2 κόλλες αντικολλητικό χαρτί με λίγο λάδι. Σε ένα μπολ, ρίξτε την μελιτζάνα με 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Απλώστε την μελιτζάνα σε μία από τις κόλες. Στο ίδιο μπολ, ρίξτε τα κολοκυθάκια με 1 κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο.
3. Στο δεύτερο χαρτί στρώστε ομοιόμορφα τα κολοκυθάκια και τοποθετήστε και τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Απλώστε λίγο από το λάδι που έμεινε στο μπωλ πάνω στις ντομάτες.
4. Βάλτε την κόλλα με τις μελιτζάνες στη χαμηλή σχάρα και τα κολοκυθάκια με τις ντομάτες στη μεσαία. Ψήστε για 8 λεπτά. Γυρίστε τα και ψήστε τα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 8 ακόμα λεπτά.
5. Αφήστε τα να κρυώσουν. Ξεφλουδίστε τις ψητές πιπεριές και κόψτε τις σε κομμάτια περίπου ενός εκατοστού. Αφήστε τις στην άκρη.
6. Για να φτιάξετε την βινεγκρέτ, ρίξτε σε ένα μίξερ τις ψητές ντομάτες, το κρεμμύδι, ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ενώ το μίξερ δουλεύει, προσθέστε πολύ αργά τα υπόλοιπα 5 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο μέχρι να γαλακτωματοποιηθεί το μείγμα.
7. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μαζί τις ψητές μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε την βινεγκρέτ και ανακατέψτε ελαφρά. Γαρνίρετε με τον βασιλικό και τον μαϊντανό. Σκεπάστε και βάλτε το στο ψυγείο ή σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ρυζόγαλο
Περισσότερα

Ρυζόγαλο

Δεν χρειάζονται συστάσεις! Το παραδοσιακό ρυζόγαλο στην πιο ORAC εκδοχή του! Χρήσιμες πληροφορίες Θερμιδική αξία Μειωμένη θερμιδική αξία…