Μια νέα αμερικανική έρευνα αποδεικνύει πως η παχυσαρκία δε συνδέεται πάντα με κακή υγεία.
Συγκεκριμένα, Αμερικανοί επιστήμονες ζήτησαν από 20 παχύσαρκους ανθρώπους να λαμβάνουν περισσότερη τροφή επί πολλούς μήνες, και ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς εξακολουθούσε να διατηρεί την καλή του υγεία, παρότι πήρε επιπλέον κιλά.
Η έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στις 2 Ιανουαρίου στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», έγινε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα να λαμβάνουν καθημερινά επιπλέον 1.000 θερμίδες, τρώγοντας κυρίως σε ταχυφαγεία, με στόχο να αυξήσουν κατά 6% το βάρος τους.
«Δεν είναι εύκολο. Είναι εξίσου δύσκολο να πάρεις βάρος, όσο είναι να χάσεις» εξήγησε η Ελίζα Φαμπρίνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και βασική συντάκτρια της έρευνας.
Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν υπέφεραν από ασθένειες σχετικές με την παχυσαρκία, όπως προβλήματα στην παραγωγή ινσουλίνης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο λίπος στο συκώτι, εξακολουθούσαν να μην παρουσιάζουν προβλήματα αφού πήραν επτά κιλά, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα αποτελέσματα συνάδουν με τα όσα έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στον γενικότερο πληθυσμό: περίπου το ένα τέταρτο των παχύσαρκων ατόμων δεν υποφέρουν από επιπλοκές που μπορούν να τους προκαλέσουν καρδιακή κρίση, εγκεφαλικό ή να τους δημιουργήσουν διαβήτη.
Όμως η κατάσταση της υγείας όσων είχαν ήδη προβλήματα υγείας πριν από τη λήψη επιπλέον βάρους επιδεινώθηκε.
Μετά τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατανόησαν καλύτερα πώς να ξεχωρίζουν τους παχύσαρκους που είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.
«Μια άλλη διαφορά αφορά στη γενετική λειτουργία του λιπώδους ιστού» επισημαίνεται στην έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι παχύσαρκοι με κανονικό μεταβολισμό έχουν περισσότερα γονίδια που ρυθμίζουν το λίπος τους.
Πάντως, θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να καθοριστεί για ποιο λόγο κάποιοι παχύσαρκοι είναι πιο επιρρεπείς στα προβλήματα υγείας.
«Είναι γενετικοί λόγοι, μια ιδιαίτερη δίαιτα, η σωματική δραστηριότητα, η σωματική υγεία ή τα μικρόβια;» διερωτήθηκε ο Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον.
Πηγή: zougla.gr
Σχετικά άρθρα
Θα πρέπει το τεχνητό πάγκρεας να περιλαμβάνει τη χορήγηση γλυκαγόνου; Συζήτηση επί του θέματος στο 80ο συνέδριο της ADA
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο 80ο συνέδριο της ADA ήταν το κατά πόσο τα συστήματα τεχνητού…
Πως το Alzheimer's συνδέεται με το διαβήτη τύπου 2 μέρος δεύτερο
Συνέχεια από το πρώτο μέρος του άρθρου. Για να επιστρέψουμε στον διαβήτη τύπου 2, σε πολλές περιπτώσεις, τα…
Το «ζάχαρο» καταστρέφει (και) την ακοή
Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα στις γυναίκες, ιδίως όταν δεν ρυθμίζεται καλά, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Εμβολιάζονται κατά – μερική – προτεραιότητα οι μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη, όμως δεν δικαιούνται να λείψουν από το σχολείο για να προστατευθούν από τον κωρονοϊό
Το ερώτημα αν τελικά οι μαθητές με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν ή όχι στις ευπαθείς ομάδες έχει προκύψει μετά…