Σειρά συζητήσεων στον ΙΑΝΟ, από τη Gestalt Foundation

Gestalt Foundation
Gestalt Foundation

Το Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης «Gestalt Foundation» διοργανώνει κύκλο συζητήσεων, με θέμα «Κοινωνικό Πεδίο-Ψυχολογικό Πεδίο. Ο Άνθρωπος ως Συνάρτηση Σχέσεων στο Περιβάλλον».
«… ο άνθρωπος είναι στον κόσμο και μόνο στον κόσμο γνωρίζει τον εαυτό του» (Merleau Ponty, 1962)
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον άνθρωπο αποκομμένο από το περιβάλλον του, από το πεδίο μέρος του οποίου αποτελεί.
Εξετάζουμε τον άνθρωπο μέσα από το πώς σχετίζεται με όλα τα μέρη του πεδίου, καθώς αποτελεί τη διαρκώς μεταβαλλόμενη συνισταμένη της αλληλεπίδρασής του με το πεδίο.
Άνθρωπος και περιβάλλον λειτουργούν ως φορείς αμοιβαίας επιρροής και, άρα, αμοιβαίας αλλαγής, αφού ο άνθρωπος άλλοτε προσαρμόζεται στο περιβάλλον και άλλοτε το προσαρμόζει στις δικές του ανάγκες.
Γιώργος Δίπλας, P.g.D. in PCA Counselling, Θεραπευτής – Εκπαιδευτής – Επόπτης Gestalt, μέλος της EAGT.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα), και η είσοδος είναι ελεύθερη.

  • Τρίτη 22/01/2015, 18:00-20:00, “Διάλογος”

Τι είναι διάλογος; /// Είναι έμφυτη ικανότητα του ανθρώπου; /// Είναι μάθηση; /// Είναι Τέχνη;
Σε αυτή τη διάλεξη θα αναφερθούμε σε βασικές αρχές του διαλόγου. Θα διερευνήσουμε το πώς ολοκληρώνεται ή διακόπτεται η ροή της διαλογικής διαδικασίας.
Γιάννα Γιαμαρέλου, M.Α. Κλινικής ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια & επόπτρια Gestalt, Μέλος της EAGT, κάτοχος ECP, Ιδρυτικό μέλος του Gestalt Foundation, Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

  • Τρίτη 03/02/2015, 18:00-20:00, “Σχέσεις… για μια Αυθεντική, με νόημα Ζωή”

Ποιά είδους ζωή είναι η πιο ζωντανή;
Η ζωή μας δεν είναι κάτι που απλά μας συμβαίνει αλλά κάτι που ενεργά επιδιώκουμε… Δεν έχουμε απλά μια ζωή, επιδιώκουμε ένα είδος ζωής (Lear, 2000). Πώς αυτό όμως καθορίζεται μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους στον κόσμο; Είμαστε όλοι όντα του κόσμου, είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι, δεν ζούμε στο κενό… Οι ερωτήσεις λοιπόν είναι: “Τι είδους σχέσεις θέλουμε οι άνθρωποι να συν-δημιουργήσουμε και κατ’ επέκταση τι είδους κόσμο μας ενδιαφέρει να συν-δημιουργήσουμε;”, “Πώς βιώνουμε τις μεταξύ μας σχέσεις;”, “Υπάρχει χώρος για τον έρωτα με τη φιλοσοφική του έννοια, την αγάπη, την αυθεντικότητα;”, “Μπορούν η ελευθερία και η φροντίδα να συνυπάρχουν ή προσπαθούμε να αφανίζουμε ο ένας τον άλλον, να τον μεταμορφώνουμε σ’ αυτό που μας ταιριάζει…”
Το νόημα ζωής και η αυθεντικότητα στις σχέσεις μας συνδημιουργούνται. Ας το συζητήσουμε…
Δέσποινα Μπάλλιου, M.Sc. Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδεύτρια & Επόπτρια Gestalt, μέλος της EAGT. Εκπαιδευμένη στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας EMDR. Κάτοχος ECP (European Certificate of Psychotherapy). Ιδρυτικό μέλος του Gestalt Foundation, Κέντρου Ψυχοθεραπείας & Εκπαίδευσης και ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

  • Τρίτη, 03/03/2015, 18:00-20:00, “Ένα κενό μέσα μου – ένα κενό ανάμεσα μας… Υπάρχει ελπίδα;”

Άγχος! Αδιέξοδο! Μια εσωτερική αναστάτωση. Μια ζωτική ορμή που κουβαλάς μέσα σου. Σκέπτεσαι το αύριο, το μέλλον. Και αδρανοποιείται η ορμή. Η έξαψη δεν μπορεί να διοχετευθεί σε δράση. Βρίσκεσαι στο κενό. Και τρομάζεις. Και προσπαθείς να έχεις τον έλεγχο. Και δεν τα καταφέρνεις…
Υπάρχει ελπίδα;
Διαβάζεις την ερώτηση και ψάχνεις για απάντηση. Από την ερώτηση στην απάντηση και από την απάντησή στην ερώτηση …
Ποιος ρωτάει; Ποιον ρωτάει;
Σε προσκαλώ σε μια συνάντηση να ρωτήσουμε ο ένας τον άλλον. Να σου πω ό,τι ξέρω, να σου πω ό,τι δεν ξέρω. Να μου πεις ό,τι ξέρεις , να μου πεις ό,τι δεν ξέρεις. Να σε συναντήσω και να με συναντήσεις, εκεί στο κενό.
Θα τα καταφέρουμε;
Κώστας Μιχαηλίδης, Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου και αποφοίτησε από την σχολή της Δασολογίας. Στην πορεία της καριέρας του άλλαξε αντικείμενο και αφοσιώθηκε στην επιστήμη της Ψυχολογίας. Είναι απόφοιτος του TEESSIDE COLLEGE, Counselling and Psychological Science. Είναι Ψυχοθεραπευτής Gestalt, μέλος της E.A.G.T. , H.A.G.T.

  • Τετάρτη 15/04/2015, 18:00-20:00, “Αγαπάω όπως έμαθα, όπως επιλέγω, όπως προχωράω”

Η αγάπη είναι μια συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε και αναζητούμε με αγωνία από την γέννηση ως το θάνατο μας. Αφορά σε μια ανάγκη που σχετίζεται ακόμα και με την επιβίωση μας. Μέσα στην αγάπη ψάχνουμε να βρούμε το νόημα της ύπαρξης μας και να διαχειριστούμε την εμπειρία της μοναξιάς μας. Ξεκινώντας από την αντίληψη ότι η αγάπη είναι μια τέχνη που θέλει γνώση, επίγνωση, ευθύνη και δέσμευση σ’ αυτή την παρουσίαση θα αναφερθούμε στα εξής θέματα:
– Η εξελικτική πορεία των ανθρώπων στην αγάπη.
– Οι διαστάσεις και οι μορφές της αγάπης που είναι σημαντικές στη ζωή μας. Πως εκφραζόμαστε μέσα σε αυτές και πως εξελισσόμαστε μέσα από αυτές.
– Η αγάπη ως μια δράση ενεργητική που καθορίζει τη σχέση μας με τους άλλους, τον εαυτό μας και την κοινωνία. Πως μπορεί να λειτουργεί κακοποιητικά ή θεραπευτικά, πως φαίνεται μέσα από τους μύθους της Ηχούς, του Νάρκισσου, του Πυγμαλίωνα και του Ορφέα.
Εξαρμενία Παππά, Πτυχίο Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ), MSc Mental Health Studies, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Eκπαιδευόμενη εκπαιδεύτρια ψυχοθεραπευτών Gestalt.
Δήμητρα Χαντζιάρα, BSc (hons) Psychology, Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδευμένη στην προσέγγιση Gestalt, την ομαδική ψυχοθεραπεία και στην Τραυματοθεραπεία EMDR.
Κωνσταντίνα Γκιώνη, Ψυχολόγος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). ΜSc Ψυχική Υγεία (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μέλος της EAGT (European Association for Gestalt Therapy), Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Gestalt.

  • Πέμπτη 07/05/2015, 18:00-20:00, “Η Βιασύνη ως Ψυχολογικό Φαινόμενο στις Αρχές του 21ου Αιώνα”

Με αφετηρία την επίσπευση των ρυθμών της βιομηχανικής παραγωγής που συντελέστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, εισήλθε στον πολιτισμό μας το φαινόμενο των διαρκώς επιταχυνόμενων ρυθμών και της υψηλής ταχύτητας. Έγινε τόσο διάχυτο και πολύμορφο που διαποτίζει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής.
Στη συνάντηση θα εξετάσουμε πώς το φαινόμενο αυτό επηρεάζει την ψυχική ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Τέλος, θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες δημιουργικών απαντήσεων απέναντι σε αυτή την τεράστια πρόκληση.
Κώστας Κωνσταντίνος, Ψυχοθεραπευτής Gestalt, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός. Μέλος της European Association for Gestalt Therapy και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχοθεραπεία Gestalt. Συνδημιουργός του Χώρου Προσωπικής Ανάπτυξης και Δημιουργικής Έκφρασης Follow Your Tree.
Αναδημοσίευση από τον ΙΑΝΟ.

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα