Ένα «έξυπνο» γιλέκο για τους ασθενείς μελετούν οι επιστήμονες

"έξυπνο" γιλέκο
“έξυπνο” γιλέκο

Tη δημιουργία ενός «έξυπνου» γιλέκου που θα υποστηρίζει ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άλλα προβλήματα υγείας όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης και ηκατάθλιψη, επιχειρούν επιστήμονες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος WELCOME.
Το συγκεκριμένο γιλέκο θα φέρει αισθητήρες, οι οποίοι θα καταγράφουν τον καρδιακό ρυθμό, την πνευμονική δραστηριότητα, τους αναπνευστικούς ήχους καθώς και την κινητική δραστηριότητα του ασθενή.
Ο ασθενής που θα το φοράει θα καταγράφει τις παρατηρήσεις του σε μια ηλεκτρονική ταμπλέτα σχετικά με τη βελτίωση ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων του. Οι καταγραφές των αισθητήρων, μαζί με τις παρατηρήσεις του ασθενή, θα συγκεντρώνονται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, όπου θα γίνεται η αυτόματη ανάλυσή τους και θα διατίθενται στον θεράποντα ιατρό.
Η λέκτορας του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Επιστημόνων Υγείας του ΑΠΘ, Ιωάννα Χουβαρδά, η οποία είναι η «leader» του πακέτου εργασιών για τη σχεδίαση του συστήματος λογισμικού του προγράμματος, επισημαίνει: «Ζητούμενο είναι το συγκεκριμένο σύστημα να προβλέψει εγκαίρως την επιδείνωση, ώστε η ιατρική παρέμβαση να είναι γρήγορη και αποτελεσματική και να μην χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το λογιστικό κόστος για το σύστημα της υγείας και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενή. Με τη χρήση της ταμπλέτας εκπαιδεύουμε τον ασθενή να γίνει συμμέτοχος στην υγεία του».
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2013 και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, θα δοκιμασθεί σε ασθενείς διαφόρων χωρών. Αφού περάσει από την κλινική δοκιμή και επαληθευθεί, θα προχωρήσει η διαδικασία της πιστοποίησης και μετά θα φτάσει στον τελικό χρήστη.
Στο πρόγραμμα μετέχουν εταιρείες και πανεπιστήμια από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα η οποία κατασκευάζει την ηλεκτρονική πλατφόρμα και ένα μέρος των σημάτων που καταγράφονται.
Πηγή: efsyn.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα