Νέα εταιρεία αναπτύσσει θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1… χωρίς ενέσεις!

θεραπεία χωρίς ενέσεις

Το κέντρο ερευνών The Cell and Gene Therapy Catapult (CGT) και το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Islexa, μιας εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογία για την παραγωγή τεχνητών «νησιδίων ινσουλίνης» εργαστηρίου, δηλαδή από συναθροίσεις κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα προσφέρει στο μέλλον την επιλογή μιας μεταμόσχευσης «νησιδίων ινσουλίνης» σε χιλιάδες ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Μόνο 30 έως 50 ασθενείς με υπογλυκαιμική άγνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να λάβουν μεταμόσχευση νησιδίων κάθε χρόνο, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας των κατάλληλων δοτών οργάνων και της δυσκολίας που εξαγωγής των νησίδων.
Η τεχνολογία της εταιρείας Islexa λειτουργεί μέσω του επαναπρογραμματισμού παγκρεατικού ιστού (από δότη) σε πλήρως λειτουργικές νησίδες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα μπορούν να λάβουν τη θεραπεία. Η μεταμόσχευση νησιδίων μπορεί να δώσει στους ασθενείς αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο έλεγχο της γλυκόζης, χωρίς την ανάγκη χορήγησης ινσουλίνης με ένεση.
Ο Keith Thompson, διευθύνων σύμβουλος του CGT και διευθυντής της Islexa, δήλωσε: «Αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να φέρει τεράστια οφέλη στους διαβητικούς ασθενείς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που δημιουργούμε την Islexa με εταίρους που έχουμε συνεργαστεί ήδη πάνω σε συγκεκριμένες θεραπείες για το διαβήτη. Η συνεργασία έχει ήδη ελπιδοφόρα αποτελέσματα και η νέα εταιρεία θα επιταχύνει την ανάπτυξη των εργαστηριακών τεχνητών νησίδων, με στόχο η νέα μέθοδος να εξελιχθεί σε θεραπεία για χιλιάδες ασθενείς».
Ο διαβήτης είναι μια νόσος που προκαλεί το σάκχαρο στο αίμα ενός ατόμου (γλυκόζη) να αυξηθεί πάρα πολύ. Η ορμόνη ινσουλίνη – που παράγεται από το πάγκρεας – είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ποσότητας της γλυκόζης στο αίμα. Αλλά στο διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.
Ο καθηγητής Kevin Docherty, από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, δήλωσε: “Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στη μετατροπή παγκρεατικού ιστού σε λειτουργικές νησίδες. Αυτό έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τη χρήση των βλαστικών κυττάρων τα οποία παράγουν μόνο τα β-κύτταρα ινσουλίνης.” Οι νησίδες είναι «τεχνητά όργανα» που παράγουν πολλαπλές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης. Οι νησίδες που δωρίζουν δότες για μεταμόσχευση αποτελούν ήδη αποτελεσματική θεραπεία σοβαρές περιπτώσεις του διαβήτη τύπου 1.
Ο κ John Casey, Σύμβουλος Μεταμόσχευσης και Χειρουργός στο Royal Infirmary του Εδιμβούργου και επικεφαλής ιατρός για το πρόγραμμα Islet Μεταμόσχευση στη Σκωτία, δήλωσε: «Η μεταμόσχευση νησιδίων μπορεί να μεταμορφώσει τις ζωές των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ελευθερία από τις ενέσεις ινσουλίνης με άριστο έλεγχο της γλυκόζης. Αυτή η συναρπαστική συνεργασία μεταξύ κέντρων υγείας στη Σκωτία, του πανεπιστήμιο του Aberdeen και του CGT θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε γρήγορα την νέα μέθοδο και στη συνέχεια τη θεραπεία για τους ασθενείς, πιο αποτελεσματικά».
Πηγή: http://www.typosthes.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα