Τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη», καθώς τα πρώτα χρόνια μπορεί να δρα κρυφά, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα.
Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού σοβαρών επιπλοκών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι μόνιμες βλάβες του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς και οι ακρωτηριασμοί, που τείνουν να λάβουν «εφιαλτικές» διαστάσεις.
Οι ακρωτηριασμοί είναι συνέπεια του διαβητικού ποδιού, μιας από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, και σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου ατόμου κάθε 30 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους.
Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων, ενώ το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.
Πηγή: elodi.gr
Σχετικά άρθρα
Πώς είναι να βιώνεις μια υπογλυκαιμία;
Η Μπρίτανι Γκίλελαντ , αρθρογράφος του Diabetes Daily, περιγράφει πως βιώνει την κατάσταση της υπογλυκαιμίας. Η περιγραφή της…
Πόσοι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, φθάνουν το 1.187.370. Ο…
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Τα διατροφικά dos & don’ts
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας και βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης, ώστε τα…
Πράσινο φως στην επέμβαση παχυσαρκίας για τους διαβητικούς, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με νέα, εκτενή έρευνα, οι επεμβάσεις παχυσαρκίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε κατά…