Δύο στους Δέκα Έλληνες θα γίνουν "γλυκούληδες"!

εξέταση σακχάρου
εξέταση σακχάρου

Δύο στους δέκα Έλληνες διατρέχουν υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για το πόρισμα της μελέτης «Αρεταίος» που διεξήχθη από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, που, με επιείκεια, κατατάσσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας στην κατηγορία του «ελαφρώς αυξημένου».
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου τονίστηκε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι φαρμακοποιοί, και πόσο ο ρόλος αυτός θα μεγαλώσει στο μέλλον. Σε δήλωσή του, ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος ανέφερε ότι «έρχεται “κύμα πολιτικών αυτοφροντίδας” για το οποίο οι ίδιοι οι πολίτες είναι απροετοίμαστοι.» Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο φαρμακοποιός είναι αυτός που μπορεί να αναλάβει ρόλο εκπαιδευτή του πολίτη σε θέματα πρόληψης, προαγωγής υγείας και συμμόρφωσης στη θεραπεία.
Οι 13.634 πολίτες που συμμετείχαν, έδωσαν αίμα και συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που προσφερόταν στα διάφορα φαρμακεία της χώρας. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι :

  • 58,9% των γυναικών είναι υπέρβαρες ή/και παχύσαρκες,
  • 79% των ανδρών είναι υπέρβαροι ή/και παχύσαρκοι
  • 61,3% ασχολείται με κάποια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.
  • 61,6% καταναλώνει σε καθημερινή βάση φρούτα και λαχανικά.
  • 46,8% έχουν συγγενή με διαβήτη
  • 12,6% έχει παρατηρήσει σε προηγούμενη εξέταση υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους

Κύριες αιτίες για τα αποτελέσματα θεωρούνται το μεγάλο σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό αφού είναι και οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, αλλά οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος τη νόσο αυξάνονται μαζί με την ηλικία.
Πηγή: Kathimerini.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
diabetes-kit2
Περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης: Η νόσος του αναπτυγμένου κόσμου

Τα βασικά στοιχεία του σακχαρώδους διαβήτη, τους διαφορετικούς τύπους του, αλλά και το πώς εντοπίζεται και θεραπεύεται, εξηγεί η ενδοκρινολόγος Ευτυχία Γ. Κούκκου.