Βρετανική χρηματοδότηση φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1

diabe-600
diabe-600

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα την εκκίνηση μιας μεγάλης χρηματικής επένδυσης στο ζήτημα του διαβήτη τύπου 1, πράγμα που μπορεί να υποστηρίξει τις έρευνες για τη θεραπεία του.
Χάρη στη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 6 εκ. ευρώ, από το Diabetes UK (με την υποστήριξη της Tesco) και του JDRF, η δημιουργία εμβολίων κατά του διαβήτη τύπου 1 μπορεί να γίνει εφικτή σε διάστημα μιας δεκαετίας.
Τα χρήματα της επένδυσης θα κατανεμηθούν σε ένα μεγάλο δίκτυο μελετών στη Βρετανία: στο King’s College London, στο Cardiff University και το Imperial College London.
King’s College: Ο καθηγητής Mark Peakman θα ηγείται των πρώτων δοκιμών για ένα πρωτότυπο εμβόλιο για παιδιά και νέους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.
Cardiff University: Ο καθηγητής Colin Dayan στοχεύει στη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου για πειράματα και δοκιμές σε σχέση με το διαβήτη μέσα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Επιπλέον, στο Πανεπιστήμιο θα δοκιμαστεί ένα νέο εμβόλιο κατά του διαβήτη τύπου 1.
“Η μέχρι σήμερα έρευνα δείχνει πως η θεραπεία μας είναι ασφαλής, ωστόσο καθώς είμαστε στην αρχή χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί σε ανθρώπους που πρόσφατα διαγνώστηκαν με τη νόσο του διαβήτη τύπου 1”.
Το πρότζεκτ, με τίτλο MonoPepT1De-1b, εξετάζει κατά πόσο μια νέου τύπου θεραπεία, που χρησιμοποιεί την προϊνσουλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει την αυτοάνοση διεργασία που καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος στο διαβήτη τύπου 1.
“Η χρηματοδότηση αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε μια νέα δυναμική συνεργασία ανάμεσα στους Βρετανούς επιστήμονες που μελετούν το διαβήτη, και θα προσφέρει μια γιγαντιαία ώθηση στον τομέα, καθώς εργαζόμαστε πάνω σε νέες κλινικές δοκιμές και μια σημαντική αλλαγή στην ικανότητά μας να ανακόψουμε την απώλεια της ινσουλίνης στο διαβήτη τύπου 1”, λέει ο Καθηγητής Dayan.
“Μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια θα δούμε πολλά περισσότερα παιδιά και ενηλίκους να συμμετέχουν στην έρευνα αυτή […] και μέσα σε δέκα χρόνια ελπίζουμε να βλέπουμε τις πρώτες θεραπείες με εμβόλια να εφαρμόζονται στους ασθενείς στα νοσοκομεία.”
Η Karen Addington, διευθύντρια του JDRF, του παγκόσμιου οργανισμού για το διαβήτη τύπου 1, στη Βρετανία, προσθέτει:
“Ένα παιδί που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 στην ηλικία των 5 ετών, θα έχει κάνει πάνω από 19.000 ενέσεις και 50.000 τρυπήματα μέχρι τα 18 του.
Η κεντρική μας έρευνα για ένα εμβόλιο συμβαίνει μέσα σε μια παγκόσμια τάση, που ωθείται από μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως, να τελειώνουμε μια για πάντα με αυτή την συνθήκη που απειλεί τη ζωή μας. Θα έρθει η μέρα που ο διαβήτης τύπου 1 θα μπορεί και να προληφθεί και να θεραπευτεί.”
Πηγή: diabetes.co.uk

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα