Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

Ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Ψηφίστηκε ο νόμος για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής».
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, η ΕΣΑΜΕΑ αναφέρει ότι η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας είχε αποτελέσει εμβληματική πρότασή της στον πρωθυπουργό δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ πρότυπό της αποτελεί η αντίστοιχη Αρχή «Access Board» των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Σε αυτήν οφείλεται, μεταξύ άλλων, η νομοθεσία και οι οδηγίες προσβασιμότητας που έχουν επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο.
Με το νομοσχέδιο συνιστάται Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, η οποία θα αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας αναφορικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την «Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕΕΔΑ) και συνιστάται Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ως καθολικός διάδοχος της υφιστάμενης Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής), με αποστολή τη διερεύνηση των ηθικών, κοινωνικών και νομικών διαστάσεων και συνεπειών στους τομείς, ιδίως, της βιολογίας, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής και της γενετικής, καθώς και των νέων τεχνολογιών (τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένων αλγορίθμων και ρομποτικής).
Η σύσταση της Επιτροπής αποτελεί μια καινοτόμο ενέργεια καθοριστικής σημασίας για το αναπηρικό κίνημα, που θα αναδείξει τη σημασία και τη θέση της προσβασιμότητας στην ατζέντα των σύγχρονων πολιτικών που καλείται πλέον η Ελληνική Πολιτεία να ακολουθήσει στη συνέχεια μιας οικονομικής και μιας υγειονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε ότι: «Καταρχάς θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι χαιρετίζουμε τη θέσπιση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και εκφράζουμε τη βαθιά ικανοποίησή μας για την εκπλήρωση ενός διαχρονικού αιτήματος της ΕΣΑμεΑ και σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος. Η θέσπιση της Αρχής -όπως και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία- είχαν προταθεί από εμάς στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη κατά τη συνάντηση που είχαμε στις 21 Αυγούστου 2019. Θεωρούμε ότι η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας θα συμβάλλει στην άρση των διακρίσεων και εμποδίων και συνακόλουθα στη διευκόλυνση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας, όπως άλλωστε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες υπαγορεύει (ν.4074/2012)».
Στο υπόμνημα που είχε καταθέσει νωρίτερα τόσο στη δημόσια διαβούλευση όσο και στην Επιτροπή, η ΕΣΑμεΑ ζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Αρχής να προτείνεται από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων η οποία θα διατυπώνει γνώμη για την επιλογή του προσώπου που πρόκειται να καταλάβει τη θέση του αυτή, για λόγους διαφάνειας, αλλά για τη διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας της Αρχής. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε και συμπληρώθηκε στο τελικό σχέδιο νόμου.
Στο λόγο του στη Βουλή, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι μια «μεταρρυθμιστική τομή» και ότι είναι αναγκαίο για τη μετεξέλιξη των δύο υφιστάμενων Εθνικών Επιτροπών και η δημιουργία της νέας Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.
Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου εδώ. Μπορείτε να βρείτε το νομοσχέδιο εδώ.
Πηγή: ΕΣΑΜΕΑ

Total
39
Shares
Σχετικά άρθρα