Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

gestational-diabetes-640
gestational-diabetes-640

Νέα Υόρκη
Όταν οι γυναίκες εκδηλώνουν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια των πρώτων 26 εβδομάδων της κυοφορίας το παιδί τους διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.
Οι ερευνητές του Συστήματος Υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Άννυ Ξιανγκ, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έχουν εκτεθεί στον διαβήτη κύησης πριν το τρίτο τρίμηνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτισμού συγκριτικά με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν εκδήλωσαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο διαβήτης κύησης συνήθως εμφανίζεται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης σε γυναίκες με ή χωρίς ιστορικό διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι με την κατάλληλη διατροφή και σωματική άσκηση μπορεί να εξαλειφθεί πολύ πριν τον τοκετό.
Η Δρ Ξιανγκ και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 322.000 παιδιά, που είχαν γεννηθεί στο νοσηλευτικό δίκτυο Kaiser Permanente την περίοδο 1995-2009.
Περίπου το 2% των παιδιών είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου ΙΙ πριν την εγκυμοσύνη, σχεδόν το 8% είχε εκτεθεί σε διαβήτη κύησης και το 90% δεν είχε εκτεθεί σε μητρικό διαβήτη.
Περισσότερες από τις μισές μητέρες με διαβήτη τύπου ΙΙ και το ένα τέταρτο εκείνων με διαβήτη κύησης είχαν πάρει αντιδιαβητικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης.
Συνολικά, κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, σχεδόν 3.400 παιδιά διαγνώστηκαν με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Ο διαβήτης κύησης που είχε διαγνωστεί πριν τον έβδομο μήνα της κύησης σχετίστηκε με μετέπειτα κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού, ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη το οικογενειακό ιστορικό διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, το μητρικό κάπνισμα, το βάρος και ύψος της μητέρας πριν την κύηση, καθώς και το βάρος κατά τη διάρκεια της.
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν διαβήτη κύησης στα πρώιμα στάδια της κύησης, είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό, συγκριτικά με εκείνα των οποίων μητέρες δεν είχαν καμιά μορφή διαβήτη.
Επίσης, ο διαβήτης τύπου ΙΙ φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, αλλά αυτό αποδίδεται σε παράγοντες, όπως η μητρική ηλικία και άλλα προβλήματα υγείας της μητέρας.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα παιδιά που εκτίθενται στον διαβήτη κύησης, ενδεχομένως να έχουν επηρεαστεί από τα αρρύθμιστα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της μητέρας, κατά το πρώιμο στάδιο της κύησης όπου αναπτύσσεται ο εμβρυϊκός εγκέφαλος.
Πηγή: health.in.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα