Σελήνιο, μουρουνέλαιο, ιχθυέλαιο: γιατί μας είναι απαραίτητα;

σελήνιο μουρουνέλαιο ιχθυέλαιο

Ο Δρ Φαίδων Λίντμπεργκ μας εξηγεί γιατί το σελήνιο, το μουρουνέλαιο και το ιχθυέλαιο είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, καθώς μας προστατεύουν από πολλές παθήσεις και βοηθάνε τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τις ήδη υπάρχουσες.

Ακούμε πολλά σχετικά με τα αντιοξειδωτικά, μεταξύ αυτών και για το σελήνιο. Τι είναι ακριβώς και σε ποιά τρόφιμα το βρίσκουμε;
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι από τους πιο σημαντικούς δομικούς λίθους του αντιοξειδωτικού μας συστήματος. Το σύστημα αυτό μειώνει τις περίσσιες ελεύθερες ρίζες, μας προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και θεωρείται πολύ σημαντικό στην προφύλαξη από τις καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο. Οι ‘Ελληνες και οι Ευρωπαίοι γενικά δεν προσλαμβάνουν αρκετό σελήνιο μέσω της διατροφής τους επειδή η περιεκτικότητα του εδάφους σε σελήνιο είναι πολύ μικρή διότι έχει εξαντληθεί. Το μοσχαρίσιο κρέας, τα ψάρια και θαλασσινά περιέχουν ίχνη σεληνίου. Μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε σελήνιο είναι τα φυστίκια Βραζιλίας (τα πολύ μεγάλα, φεγγαρόσχημα φυστίκια). Δύο τέτοια καλύπτουν τις ημερήσιες μας ανάγκες σε σελήνιο. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να καταναλώνει κανείς περισσότερα από δύο σε καθημερινή βάση, γιατί μπορεί τότε να πάρει κανείς υπερβολική ποσότητα σεληνίου. Αν προτιμήσετε να πάρετε συμπλήρωμα σεληνίου συστήνονται 100 μg ημερησίως.
Τι είναι το μουρουνέλαιο και ιχθυέλαιο και σε τι μας χρειάζονται;
Το μουρουνέλαιο και τα ιχθυέλαια, εκτός από τις βιταμίνες Α και D, περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες από ω-3 λιπαρά οξέα. Το μουρουνέλαιο ή τα, πιο εξευγενισμένα, διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (σε δισκία ή σιρόπι)  μειώνουν τα τριγλυκερλιδια και προλαμβάνουν καρδιακές αρρυθμίες, ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων και ευνοούν την υγεία του δέρματος. Πολλές ασθένειες του νευρικού συστήματος, μεταξύ των οποίων η σκλήρυνση κατά πλάκας και η κατάθλιψη, συνδέονται με χαμηλή πρόσληψη ω-3 λιπαρών. Η πρόσληψη συμπληρωμάτων αυτών των λιπαρών οξέων έχει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται σε περίπου 15.000 μελέτες που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως.
Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψής τους είναι να τρώγοντας καθημερινώς λιπαρά ψάρια (σολομό, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλα, πέστροφα, τόνο), αλλά καλό είναι να παίρνουμε επιπλέον συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων. Άλλες καλές πηγές ω-3 λιπαρών είναι το σουσάμι και το σησαμέλαιο, τα καρύδια και το καρυδέλαιο. Πρέπει να επιδιώκουμε την ισορροπημένη πρόσληψη ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και υγιεινά φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και σησαμέλαιο άθερμης έκθλιψης.
Ο Δρ. Φαίδων Lindberg-Χατζηπαναγιώτου είναι παθολόγος-διαβητολόγος, ειδικός σε θέματα διατροφής. Ο Δρ. Λιντμπεργκ σας δίνει τις συμβουλές του και παρουσιάζει εβδομαδιαία μενού και άφθονες λαχταριστές συνταγές που θα σας πείσουν να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να απολαύσετε καλύτερη υγεία.

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα